U bent hier

Ensors voor "De Patrick" en "De twaalf"

Nationaal | Vlaanderen
23.01.2021 - 23.33u
Door: Mark Jaspers

De film "De Patrick", met Kevin Janssens in de hoofdrol en de rechtbankreeks "De twaalf" (uitgezonden op Eén) zijn de grote winnaars bij de Ensors, de uitreiking van de belangrijkste prijzen voor Vlaamse films en televisieseries.

Beide producties gaan met 7 awards naar huis, alle hoofdonderscheidingen in hun categorieën. De Ensors worden traditioneel uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival van Oostende, maar in corona-omstandigheden verloopt dat allemaal uiteraard iets anders.

Naast klinkende kijkcijfers en buitenlandse erkenning gaat "De twaalf" net als "De Patrick" met zeven Ensors lopen: "beste TV-serie", "beste regie TV-serie" (voor Wouter Bouvijn), "beste scenario TV-serie" (voor Bert Van Dael en Sanne Nuyens).

Ook actrice Maaike Cafmeyer en acteur Josse De Pauw krijgen een Ensor voor hun vertolkingen van beklaagde Frie Palmers en haar advocaat. Ook de Ensors voor "beste montage" (voor Bert Jacobs) en "beste sound design" (voor Matthias Hillegeer) gaan naar de ploeg van "De twaalf".

Tijdens de awardshow op Canvas zijn er nog 4 Ensors uitgereikt, die niet naar "De Patrick" of "De twaalf" gingen. Actrice Maaike Neuville (ook te zien als een van de juryleden in "De twaalf", red.) werd bekroond als "beste actrice in een film" voor haar rol in "All of us". 

Muzikant Mauro Pawlowksi wint de Ensor voor "beste muziek" voor "Cleo". De prijs voor "beste docufilm" gaat naar "Mother" van Kristof Bilsen. En de "beste televisiedocu" is de Canvasreeks "De onfatsoenlijken", gemaakt door Luc Lemaitre.

De Ensor voor "Belofte van het jaar" gaat naar de 28-jarige Anthony Nti voor zijn afstudeerfilm "Da Yie", een verhaal over twee kinderen die een gevaarlijke roadtrip ondernemen.

Andere Ensors die zijn uitgereikt:

Beste make-up: "Yummy", ook bekend als de eerste Belgische horrorfilm (prijs voor Daphnée Beaulieux, Erwan Simon en Véronique Dubray)

Beste animatie: "Vos en Haas", door Tom Van Gestel

Beste jeugdfilm: "De familie Claus", door Ruben Vandenborre: de eerste Vlaams-Nederlandse kerstfilm, met Jan Decleir als de kerstman. De film is meteen gereleaset op Netflix, omdat bioscopen door de coronacrisis gesloten waren in de kerstperiode (en nog altijd zijn).

Beste kortfilm: "Stephanie" van Leonardo Van Dijl.  (VRTNWS - lees verder op VRTNWS)

imageMeer nieuws

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'

Mien Van Olmen : 'Relance plan voor Herentalse handelaars'
Herentals | Neteland 24.02.2021 - 10.10u

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op Podium 19 met twee concerten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 09.35u

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats

Heringerichte vijver moet dienst doen als paaiplaats
Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 24.02.2021 - 08.41u

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken
Kempen regio | Provincie Antwerpen 23.02.2021 - 18.59u

18 jaar Toscanzahoeve

18 jaar Toscanzahoeve
Kempen regio | Nationaal 23.02.2021 - 18.55u

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'

'Samen op de bres voor veilige schoolroutes'
Vlaanderen 23.02.2021 - 17.23u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto