U bent hier

Erfenis verandert niets aan engagement gemeentebestuur voor Jakob Smitsmuseum

Mol
01.06.2017 - 14.05u
Door: Herman Gezelle

Het gemeentebestuur van Mol is ervan overtuigd dat de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum de nalatenschap van kunstverzamelaar Ronald Luyten uit Herentals goed zal beheren en besteden.

'Het eindbedrag dat de vereniging mag ontvangen, is op dit moment nog pure speculatie. Hiervoor wachten we op verdere informatie van de notaris, wat nog enkele maanden kan duren. De erfenis verandert in elk geval niets aan het engagement van het gemeentebestuur om dit erkend gemeentelijk museum zowel financieel als met personeelsinzet te ondersteunen.

Het gemeentebestuur is ten zeerste verheugd met het gegeven dat kunsthandelaar en –verzamelaar Ronald Luyten voor de vzw Vrienden van het Jakob Smitmuseum koos als bestemming voor zijn nalatenschap. De heer Luyten kende de werking van het museum bijzonder goed en was er ongetwijfeld van overtuigd dat zijn bezittingen in goede handen zouden terechtkomen.

Als eigenaar van talrijke werken van Jakob Smits, gaf hij in het verleden vele schilderijen in langdurige bruikleen aan het museum. Hierdoor leverde hij bij leven al grote inspanningen om de kunstschilder Jakob Smits de publieke erkenning te geven die hij verdient. Deze schilderijen komen bij bevestiging door de notaris in het bezit van het museum, waardoor ze nooit in een privéverzameling kunnen verdwijnen.

Karikaturaal beeld

Het gemeentebestuur betreurt wel de karikaturale manier waarop sommige media (nvdr. GVA/HLN) afgelopen dagen dit nieuws hebben gebracht. De potentieel grote erfenis werd daarbij in een overdreven contrast geplaatst met een 'armzalig amateuristisch museumpje in de stille Kempen dat amper werkingsmiddelen heeft'. Dit beeld doet de waarheid zeer veel geweld aan, waardoor we dit uit respect voor onze eigen medewerkers en de talrijke vrijwilligers graag rechtzetten.

Professioneel beheerd museum

Het Jakob Smitsmuseum is een erkend gemeentelijk museum dat professioneel wordt beheerd door het gemeentebestuur en de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum. Het gemeentebestuur voorziet vanuit het personeelsbudget twee voltijdse personeelsleden voor de dagelijkse werking. Daarnaast draagt het gemeentebestuur alle kosten voor gas, elektriciteit, dagelijks onderhoud en investeringen in de infrastructuur. Jaarlijks neemt dit een 15.000 euro in beslag.

Voor de reguliere inhoudelijke publiekswerking - zoals de organisatie van tentoonstellingen, de publicatie van boeken, uitgeven van tijdschriften,... - verleent het gemeentebestuur jaarlijks een dotatie van 4.200 euro aan de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum. Daarnaast werd in de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeentebestuur en vzw vastgelegd dat de geïnde inkomgelden integraal naar de vzw gaat. Wanneer er grote projecten plaatsvinden – zoals dit jaar '40 jaar Jakob Smitsmuseum' – dan voorziet het gemeentebestuur extra financiële steun.

Engagement blijft behouden

De erfenis verandert niets aan het engagement dat het gemeentebestuur al vele jaren opneemt voor het museum. Dit betekent dat de extra middelen door de vzw integraal kunnen worden besteed aan bijkomende promotie van Jakob Smits en zijn werken. Dankzij de jarenlange uitstekende samenwerking én de professionele manier waarop de vrijwilligers zich engageren voor hun passie, heeft het gemeentebestuur er alle vertrouwen in dat de vzw deze middelen doordacht zal investeren in ons gezamenlijk doel: Jakob Smits de actuele en historische erkenning geven die hij als kunstschilder verdient.'  (pp)

imageMeer nieuws

Fort Kessel blijft gesloten tot 12 mei

Fort Kessel blijft gesloten tot 12 mei
Lier regio | Nijlen regio 01.04.2020 - 13.21u

Githo Nijlen maakt en verdeelt 950 gelaatsmaskers

Githo Nijlen maakt en verdeelt 950 gelaatsmaskers
Nijlen regio 01.04.2020 - 09.55u

Kris Sterkens nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Kris Sterkens nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica
Nationaal | Turnhout regio 01.04.2020 - 09.10u

Seks in tijden van corona: voor velen de grote afwezige

Seks in tijden van corona: voor velen de grote afwezige
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 31.03.2020 - 22.13u

4 mannen die naar politie spuwden blijven in de cel

Kempen regio | Provincie Antwerpen 31.03.2020 - 20.29u

Turnhouts bedrijf Ergotrics ontwikkelt kussen voor corona-patiënten

Turnhouts bedrijf Ergotrics  ontwikkelt kussen voor corona-patiënten
Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 31.03.2020 - 17.59u

Cartamundi en Intracto lanceren www.stayandplay.cards om kaartspelen te laten (her)ontdekken

Cartamundi en Intracto lanceren www.stayandplay.cards om kaartspelen te laten (her)ontdekken
Herentals | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 31.03.2020 - 17.53u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto