U bent hier

Erfgoedbord WOII 'Crash Lancaster ME737' aan Gruisdreef

Herenthout
13.05.2020 - 09.56u
Door: Herman Gezelle

Normaal gezien had het gemeentebestuur en NSB zondag 10 mei het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Een karavaan oude militaire voertuigen zou langs crash sites van geallieerde vliegtuigen in Herentals, Olen en Herenthout trekken en aan de Itegemse Steenweg zou een herdenkingssite onthuld worden.

Maar corona besliste hier anders over.

Als eerbetoon aan de burgerlijke en militaire slachtoffers van WOII heeft het gemeentebestuur in een beperkte setting alsnog het erfgoedbord onthuld dat het verhaal van de dramatische nacht van 11 op 12 mei 1944 reconstrueert.

Het was bij de herdenking op dinsdag 12 mei exact 76 jaar geleden dat een geallieerde Lancaster ME737 neerstortte in de weide naast de Gruisdreef. Slechts twee bemanningsleden overleefden de crash en werden later krijgsgevangen genomen.

Door de ontploffing van het vliegtuig was de woning aan de overkant van de straat bijna volledig vernield.

Burgemeester Stijn Raeymaekers en schepen van cultuur Machteld Ledegen legden in het bijzijn van Ronny Neefs, afgevaardigde van de Nationale Strijdersbond, een krans neer op de site en hielden een minuut stilte.

Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte staan twee tijdelijke vlaggenmasten met de Belgische en Britse vlag. Nog voor de zomer zal hier ook een herdenkingszuil geplaatst worden.

Aan het monument op het Vredesplein prijkt een herdenkingsplaatje om hulde te brengen aan de helden van de Lancaster.

De geplande karavaantocht is ondertussen verplaatst naar volgend jaar. Dan zullen de oude militaire voertuigen te bezichtigen zijn op 9 mei 2021. 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto