Erfgoeddag: het jaarlijkse hoogfeest van het cultureel erfgoed duurt in de Kempen een heel weekend, van 22 tot en met 24 april.

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Uitzonderlijk is er dit jaar voor scholen de Erfgoeddag-week van 25 tot en met 29 april. Onderwijs, leren en wijsheid allerhande staan centraal.

Erfgoedcellen Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand bundelen de krachten om het programma in de Kempen voor te stellen op www.erfgoeddagkempen.be. Beleef van 22 tot 24 april het verleden van jouw school, lesdemonstraties, allerhande workshops, wandelingen langs schoolerfgoed en veel meer.

Lokale gemeentebesturen, erfgoedverenigingen, musea, erfgoedliefhebbers en vrijwilligers gingen aan de slag om jou te verwelkomen en helemaal onder te dompelen in het verleden.

Elke activiteit heeft een link met onderwijs en is gratis. Voor sommige activiteiten moet er vooraf gereserveerd worden. Bij de vele gezinsactiviteiten staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is bedoeld.

Laat je verrassen door het originele aanbod in de Kempen, want onderwijs brengt je hier van mooie oude schoolboeken naar de brandweer, de boerderij en ... rijstpap?!

Voor de allereerste keer 'Erfgoedklasbakken'

Het thema van deze Erfgoeddag vraagt er gewoon om om het onderwijs van nu voor het voetlicht te brengen. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert de cultureel-erfgoedsector voor de allereerste keer een Erfgoeddag-week. Die is bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs.

Een week waarin leerlingen en leerkrachten kunnen proeven van cultureel erfgoed. Kinderen en jongeren schrijven op dit eigenste moment op hun beurt geschiedenis, ze zijn de erfgoedmakers en -zorgers van morgen.

Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven als 'Erfgoedklasbakken'. Ze nemen in scholen een (les)uur over van leerkrachten. Daarnaast worden klassen ook als vips ontvangen in het archief, museum of lokale erfgoedlocatie. Gratis, uiteraard. Leerkrachten kunnen door het aanbod grasduinen op www.cultuurkuur.be.

Op www.erfgoeddagkempen.be vind je alle Erfgoeddagactiviteiten in de Kempen.

"Met het thema 'Erfgoed maakt school' kunnen dit jaar ook jongeren een boeiende expeditie maken in het verleden van hun eigen school of dorp. Rondlopen in de wereld waarin je eigen ouders en grootouders jong waren, opgroeiden, speelden en naar school gingen: het blijft voor iedereen een fascinerende ontdekkingstocht", Jan Pandelaers (coördinator Erfgoed Voorkempen)

"Tijdens de voorbereidingen van Erfgoeddag 2022 hoorde ik zoveel fascinerende anekdotes en ontmoette ik zulke enthousiaste mensen, van heemkundigen over museummedewerkers tot leerkrachten, dat ik ervan overtuigd ben dat ook het grote publiek tijdens het weekend van 22 tot 24 april zeer aangenaam verrast zal zijn. Zowel qua inhoud als qua vorm is het aanbod aan gratis activiteiten zo divers, dat er naar ieders smaak iets tussen zit", Anneleen Van Lommel (coördinator Erfgoeddag, Erfgoed Noorderkempen)

"Zeer knap dat scholen, musea en erfgoedverenigingen samen een duurzaam en leerrijk educatief aanbod hebben gerealiseerd. Ook na Erfgoeddag kan je op vele plaatsen genieten van dit aanbod", Thomas Ceusters (publieksmedewerker erfgoed, Stuifzand)

"Het 'Opstelschriftje' liet ons al proeven van de variatie aan onderwijsverhalen die voor deze gelegenheid letterlijk en figuurlijk vanonder het stof werden gehaald. En het smaakt absoluut naar meer.

Tijdens Erfgoeddag kan men het fascinerende onderwijsverleden van de Kempen ontdekken op tal van locaties. Foto's van goed gevulde klaslokalen met 'brave kindertjes in uniform', anekdotes over 'strenge zusters' – eveneens in hun uniform...

De schoolbanken blijven nu eenmaal tot de verbeelding spreken, we hebben er allemaal onze broek gesleten", Jeroen Janssens (algemeen coördinator, Kempens Karakter)

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:

· Erfgoeddag op zondag 24 april (in de Kempen een heel weekend van 22 tot 24 april)

· Erfgoeddag-week voor scholen, 25 april t.e.m. vrijdag 29 april. Gratis, maar niet toegankelijk voor het publiek. Aanbod op www.cultuurkuur.be.

Meer info: www.erfgoeddagkempen.be