U bent hier

Erfgoedpremie van 559.000 euro voor Beddermolen Tongerlo

Provincie Antwerpen | Westerlo
06.11.2015 - 20.24u
Door: Herman Gezelle

De houten Beddermolen zal binnenkort opnieuw de wieken uitslaan.  Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een erfgoedpremie van 559.000 euro toegekend voor de restauratie van de windmolen op de site van de Beddermolen in Tongerlo. Deze houten staakmolen zal na restauratiewerken opnieuw graan malen. Op die manier zal de molen in belangrijke mate bijdragen aan de bruisende toekomst van het molendomein als eigentijds plattelandscentrum in het Merodegebied.

Het verhaal van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de nabijheid van de molen werd in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Dit ensemble van gebouwen en windmolen is vandaag nog steeds intact en vormt een quasi uniek geworden voorbeeld van een typisch Kempens molendomein.

De oorspronkelijke molen werd in 1963 verwoest door een blikseminslag, maar opnieuw opgebouwd in 1981. Het binnenwerk van de molen werd echter niet teruggeplaatst waardoor hij al decennia lang geen graan meer kan malen.

In 2011 werd de molen beschermd als monument en aangekocht door vzw Kempens Landschap. Deze landschapsvereniging zal de molen restaureren samen met de gemeente Westerlo, die de molen in erfpacht nam.

Op 31 maart 2015 kochten beide partners - met belangrijke steun vanuit het Vlaamse Landinrichtingsproject de Merode - ook het omliggende 18de eeuwse molendomein aan, zodat de totaliteit als één geheel veiliggesteld werd en een mooie nieuwe toekomst kan gegeven worden.

Restauratie en heropbouw binnenwerk dankzij Vlaamse premie

Na de aankoop van de windmolen in 2011 werd architect Patrick Vanroy aangesteld om het restauratiedossier voor de windmolen op te maken. De gemeente en Kempens Landschap besloten daarbij om ook het binnenwerk opnieuw terug te plaatsen zodat de molen kan doen waarvoor hij gemaakt is: graan malen.

Guy Van Hirtum, burgemeester van de gemeente Westerlo, legt uit: "Na de nodige jaren van studiewerk, diende de gemeente het dossier in de zomer van 2014 in bij de Vlaamse overheid.

Deze kan 80% premie geven omdat het een beschermd monument betreft. De totale investering voor de restauratie en het binnenwerk is geraamd op 645.914,64 euro. Het aangevraagde subsidiebedrag is 559.620,28 euro. De gemeente Westerlo draagt de overige 86.295 euro. Kempens Landschap zorgt vanuit haar expertise mee voor de inhoudelijke begeleiding."

Gisteren kregen de partners het heuglijke nieuws dat Vlaanderen deze belangrijke bijdrage aan cofinanciering had goedgekeurd. Hierdoor kunnen de werken kortelings starten.

Peter Bellens, gedeputeerde, trekker van het plattelandsproject de Merode en covoorzitter van Kempens Landschap, is bijzonder verheugd. "Met de toekenning van deze premie blazen we het molendomein van de Beddermolen nieuw leven in.

De houten molen zal opnieuw een echte blikvanger worden in het landschap en de molensite een enorme aantrekkingskracht geven voor bezoekers. Op die manier wordt de het molendomein rond de Beddermolen de ideale uitvalsbasis om op ontdekking te gaan in de Merode."

Foto : Beddermolen in huidige staat - Copyright: vzw Kempens Landschap

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto