Nu veel genezen verklaarde COVID-19 patiënten het ziekenhuis hebben verlaten, wordt duidelijk dat symptomen zoals chronische vermoeidheid hardnekkig kunnen zijn en dat er in veel gevallen een intensieve nabehandeling nodig is om de mensen weer in het normale leven en werken te integreren.
Ergotherapie kan daarin een belangrijke rol spelen. Daarom heeft de Thomas More-hogeschool de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19' opgericht om in samenwerking met andere hogescholen en het werkveld, de krachten te bundelen en expertise te delen.
De aanzet kwam van Ergo-studenten van Campus Geel die vrijwillig op zoek zijn gegaan naar geschikte behandelstrategieën.
COVID-19 zorgt voor de toestroom van nieuwe, eerder ongekende cliënten in het ergotherapeutisch werkveld. Vooral vermoeidheid blijkt een belangrijk symptoom te zijn waar 'genezen' verklaarde patiënten mee moeten leren omgaan.
Om hun integratie op vlak van wonen, werken en vrije tijd vlot te laten lopen bouwt de opleiding Ergotherapie van Thomas More samen met Ergotherapie Vlaanderen en de andere hogescholen een expertisenetwerk op.
'De ergotherapeut heeft een belangrijke rol in de revalidatie van patiënten met COVID-19 om de kwaliteit van leven te verbeteren op vlak van zelfzorg, wonen, werken en vrije tijd.' - Dr. Carlotte Kiekens, revalidatiearts in Italië.
De aanzet voor de start van de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19 komt van Ergo-studenten die zich tijdens de lockdown vrijwillig engageerden om naast hun bestaande lesopdrachten op zoek te gaan naar de juiste behandelstrategieën bij COVID-19-cliënten.
Ze hebben informatie verzameld rond ergotherapie en COVID-19, experten en ervaringsdeskundigen ondervraagd en een presentatie gegeven aan medestudenten die op stage vertrokken. De informatiebundel en de presentatie waren een belangrijke stimulans om te starten met de werkgroep.
'We zijn met de werkgroep 'Ergotherapie & COVID-19' gestart, omdat we als ergotherapeut een belangrijke rol spelen in de behandeling van cliënten met (blijvende) symptomen van COVID-19', zegt docente Els Kuppens.
'We gaan op zoek naar strategieën en trainingen op maat van de cliënt met COVID-19 om de kwaliteit van leven in zijn/haar dagelijks leven te verhogen.'
'In de werkgroep werken we samen met ergotherapeuten uit het werkveld, docenten van Vlaamse hogescholen, de masteropleiding Ergotherapeutische Wetenschap en de beroepsvereniging Ergotherapie Vlaanderen.
We delen onze expertise en onze ervaringen en bundelen alle informatie in een praktische handleiding voor ergotherapeuten in het werkveld.'
'Dankzij mijn ergotherapeut heb ik geleerd om elke dag te gaan wandelen en actief te blijven. Hun positieve houding heeft me geholpen om door te zetten, ook al is mijn vooruitgang niet altijd zichtbaar.' - Dimitri Flossy, revalidatiecliënt na COVID-19
En verder staan er wekelijks webinars op het programma door en met revalidatieartsen, ergotherapeuten en ervaringsdeskundigen:
Dr. Carlotte Kiekens: revalidatiearts in Italië
Dr. Griet Gysemberg: revalidatiearts
Tinneke Claes: ergotherapeut en ervaringsdeskundige COVID-19
Senne Matthys: ergotherapeut op de intensieve afdeling
Dimitri Flossy: ervaringsdeskundige COVID-19
Binnenkort wordt er een webinar gegeven rond 'Betekenisvolle activiteiten in tijden van corona' door Prof. Dr. Dominique Van de Velde en rond arbeidsreïntegratie na COVID-19, in samenwerking met het RIZIV.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten beroert al bijna 40 jaar 1.000-en fans wereldwijd. 3 avonden en nachten hoor je de grootste caribbean, afro- en latin artiesten, gecombineerd met onbekende parels.
Op 11, 12 en 13 augustus zetten de Antilliaanse Feesten de Blauwbossen in Minderhout in vuur en vlam.