U bent hier

Eric Antonis voormalig directeur van De Warande overleden (73)

Kempen regio | Vlaanderen
14.11.2014 - 09.12u
Door: Herman Gezelle

Voormalig directeur van cc De Warande en Antwerps schepen van cultuur Eric Antonis (73) is afgelopen nacht overleden.  Hij vocht al een tijd tegen kankerAntonis zette Antwerpen op de kaart als cultuurstad in 1993 en was een van de grote bezielers van het MAS. 

Eric Antonis, afkomstig uit Turnhout, deed in 1993 zijn intrede in de Antwerpse arena als intendant van Europese cultuurhoofdstad Antwerpen 93. Met de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 was hij onafhankelijk kandidaat op de lijst Antwerpen 94, een kartel tussen CVP, VU en onafhankelijken. Antonis werd schepen van Cultuur. 

Van 1972 tot 1988 was hij bezieler en directeur van cc  De Warande in Turnhout. 

Eind augustus dit jaar mocht Eric in cc 't Schaliken Herentals nog de Nestorprijs (HEIBEL)  in ontvangst nemen voor zijn verdiensten binnen de Vlaamse Cultuur.  

Eric Antonis, icoon van passie, durf, tegendraadsheid en gulheid

De Warande : 'Provinciaal cultuurhuis de Warande en het Turnhoutse stadsbestuur vernamen met droefheid het toch wel onverwachte overlijden van Eric Antonis. Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar zijn vrouw, kinderen en familie.'

In de inkomhal van ‘zijn cultuurhuis’ de Warande ligt een rouwregister. Wie een steunbetuiging wil neerschrijven, kan er tot en met zondag 23 november terecht.

Met Eric Antonis verliest niet alleen Turnhout een van zijn meest markante figuren - ook al woonde hij hier al lang niet meer. Ook Antwerpen, Vlaanderen en Europa zullen zijn passie, zijn durf, zijn tegendraadsheid en zijn gulheid missen. In Turnhout vond hij het cultureel centrum uit, toen nog niemand wist wat dat precies moest worden. Met een programmatie die steunde op de radicale avant-garde én op de authentieke volkscultuur, zette hij een standaard die tot vandaag relevant is. Steeds enthousiast was hij mee bezieler van allerlei initiatieven die tot vandaag belangrijk zijn zoals Het Gevolg, de Wollewei, de rommelmarkt of projecten voor kinderen.

In Eindhoven leidde hij het Zuidelijk Toneel en leerde hij de Nederlanders het baanbrekende Vlaamse theater van de jaren tachtig kennen. In Antwerpen werd hij intendant van Antwerpen Culturele Hoofdstad 1993 waar hij op zoek ging naar een antwoord op de vraag of cultuur de wereld kon redden. Hij bleef in Antwerpen om er schepen van cultuur te worden.

Hij moderniseerde er het stedelijke cultuur- en kunstenlandschap en zette definitieve stappen die leidden tot de bouw van het Museum aan de Stroom. De bekroning met de Vlaamse Cultuurprijs voor Culturele Verdienste (2010) was dan ook meer dan verdiend.
Eric Antonis leefde met volle teugen en bleef actief in de cultuursector tot zijn laatste dagen. Hij bleef onverdroten jonge kunstenaars stimuleren en mengde zich ook gretig in het debat over de plaats van kunst en cultuur in de samenleving; een plaats die dank zij mensen als Eric Antonis prominenter dan ooit geworden is in een regio die zich State of the Art noemt.

Het is nu aan ons om zijn erfenis te bewaken.  Met durf en passie.

De Warande en het Turnhoutse stadsbestuur wensen familie en al wie Eric dierbaar was bijzonder veel sterkte toe.'

Bart De Wever @Bart_DeWever

'Mijn medeleven met familie en vrienden van voormalig Antwerps schepen Eric Antonis. Er wordt in het MAS een rouwregister geopend.'

Foto's Johan Temmerman / NNieuws / Warande / Cobra.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto