Sinds zijn ontwaken uit zijn winterslaap op 13 juni heeft de Europese komeetlander Philae een derde keer contact opgenomen, zo heeft het Duitse ruimtevaartbureau DLR bekendgemaakt.

De robot had gisteren tussen 15.20 en 15.39 uur contact met de moedersonde Rosetta. Daaruit bleek dat de Philae het goed stelt, aldus DLR. De communicatie verliep met horten en stoten maar het was wel de eerste keer dat ze gedurende een langere periode stabiel was.

Zo'n lang en stabiel contact is nodig om de experimenten te kunnen lanceren zoals voorzien. De Philae beschikt over 10 wetenschappelijke experimenten, die informatie kunnen leveren over het opduiken van leven op Aarde.

Philae kan nu ook 's nachts werken

Op 13 juni had de lander al eens 2 minuten contact met de Aarde, de dag daarna was er opnieuw communicatie maar van een slechte kwaliteit. Om de communicatie te verbeteren is beslist het traject van de Rosetta te wijzigen.

Volgens DLR werkt de lander aan een temperatuur van 0 graden wat betekent dat de batterij warm genoeg is om energie op te slaan en waardoor de Philae nu ook 's nachts kan werken.

De robot stuurde ook vorige week opgeslagen data door waaruit bleek dat aan het eind van het contact de vier zonnepanelen energie ontvingen.
Eerste robot op een komeet

Op 12 november was de robot van het Europese Ruimtevaartbureau ESA de eerste om op een komeet, 67P/Churyumov-Gerasimenko, te landen. De Philae werkte toen 60 uur alvorens "in slaap te vallen" omdat er te weinig zonlicht was om de batterijen afdoende op te laden. (vrt)