U bent hier

ESA : ruimtesonde landt voor het éérst op komeet, historisch

Internationaal
12.11.2014 - 17.21u
Door: Herman Gezelle
Zonet heeft de European Space Agency ESA voor een primeur gezorgd: voor het eerst is een satelliet op het oppervlak van een komeet geland.  Vanochtend om 9.38 uur heeft de Europese satelliet Rosetta -die al enkele maanden rond de komeet P67/Tsjoerjomov-Gerasimenko draait- de lander Philae losgelaten. Die heeft er zeven uur over gedaan om het oppervlak van de komeet te bereiken.
 

 

 

ESA

 

Zonet is op het vluchtleidingscentrum ESOC in de Duitse stad Darmstadt bevestigd dat Philae inderdaad geland is op de komeetkern. Dat nieuws werd met gejuich, maar ook met grote opluchting onthaald, want de missie loopt al meer dan tien jaar.

Het is de eerste keer dat een sonde op een komeetkern kan landen. De Philae zal nu onderzoek doen van de bodem van de komeet en dan te weten komen uit wat een komeetkern gebouwd is. Er wordt vooral naar water gezocht om te kijken of dat water hetzelfde is als dat op Aarde. 

Wat wil ESA onderzoeken?

Een komeet komt door een botsing vanuit de Kuipergordel richting de zon geslingerd en dat zijn "bijna cadeautjes.   Het is bijna een teletijdsmachine waarmee je kan gaan kijken uit welke ingrediënten onze planeet is gemaakt". 

"Het is ook zeer waarschijnlijk dat het water dat wij hier op aarde hebben, gesmolten kometen zijn. Ook dat gaan ze onderzoeken. Ze gaan dan kijken naar de nucleaire samenstelling van het water in de komeet en vergelijken met ons water om te zien of dat dezelfde oorsprong heeft."

De satelliet Rosetta blijft zeker nog tot augustus ronddraaien rond de komeet. Zo gaat men verder kijken wat er gebeurt met de komeet als die in de buurt van de zon komt. De Philae-sonde heeft echter een batterij aan boord waarmee ze eventjes voort kan om de belangrijkste experimenten uit te voeren. Daarna moet de sonde overschakelen op zonnecellen, als dat lukt dan blijft ook de sonde tot deze zomer op de komeet.

Volg de livestream met details op ESA.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto