Er is een aardeachtige planeet ontdekt die draait rond de ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat, Proxima Centauri. Dat heeft de ESO, de Europese Zuidelijk Sterrenwacht, aangekondigd, en de ESO zegt dat er in principe aardachtig leven mogelijk zou kunnen zijn op de planeet.

Het is de dichtstbijzijnde exoplaneet en het kan ook de meest nabije woonplaats zijn voor aardachtig leven buiten ons zonnestelsel.

De wetenschappelijke studie over de ontdekking is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad "Nature" door een ploeg rond Guillem Anglada-Escudé van de Queen Mary Universiteit in Londen.

Op een afstand van iets meer dan vier lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt zich een rode dwergster met de naam Proxima Centauri. Het is, de naam proxima (nabij) verraadt het al, de dichtstbijzijnde ster gezien vanaf de aarde als we de zon niet meetellen.

Water

De mysterieuze planeet bevindt zich vermoedelijk in de leefbare zone van de ster. Dat betekent dat de afstand tot de gloeiend hete kern van de ster groot genoeg is voor de aanwezigheid van vloeibaar water, zo meldt de nieuwssite Cantech Letter. In theorie zouden er zelfs eenvoudige levensvormen kunnen voorkomen op het oppervlak van de planeet.

De ESO wil zelf nog niet reageren op de onthulling. Volgens Der Spiegel wordt de ontdekking van de nieuwe planeet pas eind augustus officieel bekendgemaakt. Beelden ESO  / Belga