U bent hier

Ethyleenlek Westerlo - Affakkelen vindt vrijdagavond plaats in Geel, geurhinder mogelijk (4)

Westerlo
06.12.2019 - 17.55u
Door: Mark Jaspers

In Westerlo is vrijdagnamiddag nog steeds de gemeentelijke fase van het rampenplan van kracht nadat er de voorbije nacht een lek was ontstaan in een pijpleiding voor het brandbare gas ethyleen.

De situatie is onder controle en vrijdagavond zal het gas dat nog in de leiding zit worden afgefakkeld. Dat gebeurt een eind verderop in Geel bij het bedrijf Ineos, kan daar lokaal voor geurhinder zorgen en zal de hele nacht duren.

De leiding in kwestie is een pijpleiding tussen de haven van Antwerpen en Duitsland. Hoe het lek is kunnen ontstaan, is niet bekend. Volgens de gemeente Westerlo gaat het om een erg lokaal incident en zijn er geen verkeers- of andere maatregelen nodig.

De E313 en de Nijverheidsstraat blijven gewoon open en op twee (delen van) bedrijven na kan in de industriezone alles z ijn normale gang gaan.

Om het lek te kunnen herstellen, moet het gas dat nog in de leiding zit eerst worden verwijderd. Dat gebeurt door het gecontroleerd verbranden of affakkelen ervan.

Na overleg is ervoor gekozen om dat te laten plaatsvinden bij chemiebedrijf Ineos aan de Amocolaan in Geel. Ineos beschikt zelf over een vaste fakkel en vlakbij zal ook een extra mobiele installatie van 20 meter hoog worden geplaatst om eventueel bijkomend af te fakkelen.

"De gecontroleerde verbranding veroorzaakt vlammen van 15 meter hoog en gaat vermoedelijk de hele nacht duren", stelt de gemeente Westerlo. "Er is ook geluidshinder en geurhinder mogelijk. Het wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten."

De leiding in kwestie is afgesloten tussen Herentals en Geel. De veiligheidsdiensten en pijplijnbeheerder Petrochemical Pipeline Services voeren permanent metingen uit om de situatie te kunnen inschatten. (Belga)

imageMeer nieuws

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto