In Westerlo is het rampenplan nog steeds in werking, nadat donderdagnacht een klein lek werd vastgesteld in een pijpleiding met ethyleen. De gecontroleerde verbranding bij Ineos in Geel-Laakdal, die vrijdagavond werd opgestart, is zaterdagavond nog steeds bezig.

"Het verminderen van de druk in de leiding neemt meer tijd in beslag dan verwacht", reageert Guy Van Hirtum, burgemeester van Westerlo.

Donderdagnacht werd een klein lek vastgesteld in een pijpleiding die loopt van de haven van Antwerpen naar Duitsland. Om dat lek te kunnen herstellen, moet met een gecontroleerde verbranding het gas uit de leiding verwijderd worden. "Om de herstellingswerken te kunnen uitvoeren, moet de druk op de leiding verlaagd worden van 80 bar naar 10 bar", zegt Guy Van Hirtum.

Zaterdagavond is de druk gedaald naar zo'n 38 bar. Omdat het verminderen van de druk trager gaat dan vooraf gedacht, wordt de aanpak bijgestuurd. De mobiele fakkel die nu staat opgesteld aan de Amocolaan in Geel wordt verplaatst naar een andere locatie aan de pijpleiding, ter hoogte van Zandhoven.

Daar zal die vermoedelijk vanaf zondagmiddag samen met nog een andere fakkel (zonder vlam) in werking gezet worden.

Volgens de betrokken gemeenten zal de voorspelde hinder door de nieuwe aanpak in Geel-Laakdal-Meerhout beperkt blijven tot een zichtbare vlam. Het is voor buurtbewoners niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Ondertussen blijft de gemeentelijke fase van het rampenplan in Westerlo wel van kracht.

"Op die manier kunnen de veiligheidsdiensten in samenwerking met de beheerder van de pijpleidingen het ledigen van de ethyleenleiding en het affakkelen van het ethyleengas bij Ineos in Geel-Laakdal en Zandhoven blijven opvolgen. De civiele bescherming blijft ook metingen doen op de locatie van het lek." (Belga)