In Westerlo is de gemeentelijke fase van het rampenplan, die actief was sinds er een lek was ontstaan in een ethyleenleiding in de nacht van donderdag op vrijdag, woensdagochtend eindelijk stopgezet.

De pijpleiding bevat na dagen van affakkelen geen ethyleen meer en de situatie is daarom voldoende veilig om graafwerken te beginnen om het lek te kunnen opsporen en herstellen.De graafwerken gebeuren door de beheerder van de pijpleiding, die daarvoor eigen veiligheidsvoorschriften en een stappenplan hanteert dat de afgelopen dagen afgesproken is met de veiligheidsdiensten.

De veiligheidsdiensten zijn niet langer in operationele fase. De burgemeester, de eigenaar en de beheerder van de pijpleiding danken in een mededeling van de gemeente Westerlo alle betrokken diensten voor de samenwerking en de bedrijven en bewoners uit de omgeving voor hun geduld en medewerking.

Het lek werd in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een controle ontdekt door snuffelhonden. Het lek zou zich in de Nijverheidsstraat in deelgemeente Oevel bevinden, ter hoogte van het bedrijf Estée Lauder.

Het gaat om een pijpleiding die niets met dat bedrijf te maken heeft, maar van de Antwerpse haven naar Duitsland loopt. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd afgekondigd, maar de maatregelen in de omgeving beperkten zich tot het stilleggen van de productie bij twee bedrijven.

De leiding werd afgesloten en aan weerszijden van het lek, bij Ineos in Laakdal en aan de sluis van Viersel in Zandhoven, werd het ethyleen dat zich nog in dat stuk pijpleiding zat afgefakkeld om vervolgens tot herstelling te kunnen overgaan. (Belga)