U bent hier

EU-coronaherstelfonds moet zwaar getroffen Europese cultuur steunen

Internationaal
18.09.2020 - 09.19u
Door: Mark Jaspers

Het Europees Parlement heeft donderdag gevraagd om directe EU-financiering voor Europese cultuur en kunstenaars, die nog steeds zwaar te lijden hebben van de coronacrisis

In een resolutie die donderdag met 598 stemmen voor, 42 tegen en 46 onthoudingen is aangenomen, spreken de Europarlementariërs hun bezorgdheid uit over het feit dat er in het "Next Generation EU"-herstelfonds geen specifiek bedrag duidelijk bestemd is om rechtstreeks ten goede te komen aan de Europese culturele en creatieve sector.

Zij roepen de Commissie en de lidstaten op om ten minste 2% van de herstel- en veerkrachtfaciliteit te reserveren voor het herstel van de culturele en creatieve sectoren en industrieën.

De Europarlementsleden brengen in herinnering dat de Europese cultuur niet alleen de Europese waarden en levenswijze uitdraagt, maar als strategische sector ook goed is voor 4% van het Europese bbp en 3,7% van de totale werkgelegenheid in de EU.

Zij benadrukken dat de culturele en creatieve sector tijdens de coronacrisis waarschijnlijk maar liefst 80% van hun omzet heeft verloren en nog steeds worden getroffen door gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, met "rampzalige financiële gevolgen".

Verhoging van financiering op lange termijn

Het Europees Parlement herhaalt dat de totale begroting van het reeds overvraagde en ondergefinancierde programma "Creatief Europa" wordt verhoogd tot 2,8 miljard EURO in de volgende EU-langetermijnbegroting, hetgeen een verdubbeling inhoudt van de middelen over de periode 2014-2020.

Beperking van ongerechtvaardigde reisbeperkingen

De tekst onderstreept dat reisbeperkingen en verminderde internationale mobiliteit de Europese culturele samenwerking blijven belemmeren, en roept de EU-landen op om "ongerechtvaardigde Schengenbeperkingen" op te heffen.

In plaats daarvan zou de Commissie richtsnoeren voor de lidstaten moeten opstellen voor veilige grensoverschrijdende tournees, culturele live-evenementen en culturele activiteiten.

Toegang voor freelancers

De leden van het Europees Parlement maken zich ook zorgen over het gebrek aan toegang tot financiële middelen en een sociaal vangnet voor de vele freelancers en kleinere organisaties die een belangrijk deel van de culturele en creatieve sector uitmaken.

Zij roepen de lidstaten op te zoeken naar manieren om ook niet-formele entiteiten in de sector te ondersteunen en adequate garanties te bieden, zodat het EU-instrument SURE, dat bedoeld is om arbeidstijdverkortingsmaatregelen te ondersteunen, snel operationeel en voor iedereen beschikbaar kan zijn.

Steun voor de media

Door te benadrukken dat een vrije, onafhankelijke en voldoende gefinancierde media een "tegengif voor desinformatie" is, wijzen de Europarlementariërs op het momenteel verzwakte media-ecosysteem en verzoeken zij de Commissie strategieën voor de middellange en lange termijn te presenteren met specifieke initiatieven ter ondersteuning van de media, alsmede de oprichting van een fonds voor nieuwsmedia te overwegen.' Foto Photo News.

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto