De 'voors en tegens' van cloud computing technologie zijn al sinds het ontstaan ervan onderwerp van discussie. De Europese Commissie is echter voorstander en moedigt wijdverbreid gebruik aan.

Op deze manier kunnen grote bedrijven aanzienlijke besparingen maken op hun kosten.



Met cloud computing kunnen computers via internet extern data opslaan en toegang krijgen tot diensten, in plaats van rechtstreeks met software programma’s te installeren en data op te slaan op harde schijven.

Aanbieders van cloud computing verschillen beduidend in het type diensten dat ze bieden, maar hun gemeenschappelijke aantrekkingskracht is dat ze een goedkoper alternatief bieden zonder daarbij aan betrouwbaarheid in te boeten.

Cloud computing wordt steeds populairder als oplossing voor dataopslag en in grote bedrijven beveelt menig systeembeheerder het gebruik ervan aan. Zij adviseren het gebruik van cloud computing, omdat het opslaan van data in een externe cloud betekent dat wanneer zich een catastrofale systeemfout, brand of een andere extreem vernietigende gebeurtenis voordoet, alles veel sneller weer goed zal kunnen functioneren.

Veel bedrijven zijn echter terughoudend in het gebruik van cloud computing vanwege de zorgen om het privacyaspect. Veel CEO’s en eigenaren van bedrijven vrezen dat als ze hun bedrijfsdata niet intern opslaan, maar in plaats daarvan de toegang toevertrouwen aan derden, dit hun privacy op het spel zet.

Zo kan bijvoorbeeld angst voor datalekkage of (in extreme gevallen) industriële spionage bedrijven ervan weerhouden nieuwe technologieën te gebruiken.

Die angst heeft echter niet verhinderd dat de verkoop van cloud computing jaarlijks met 24% toeneemt, en in 2011 waren Europa, het Midden-Oosten en Afrika samen maar liefst goed voor ongeveer 7 miljard dollar.

In deze tijd van economische crisis zijn bedrijven op zoek naar de beste manier om in de kosten te snijden, zonder daarbij aan efficiëntie te verliezen. De stijgende verkoopcijfers wekken de indruk dat cloud computing technologie aan beide criteria voldoet.

Volgens de Europese Commissie kan het gebruik van cloud computing Europese landen duidelijke economische voordelen bieden en kan het grote bedrijven helpen de kosten terug te dringen.

Het hoofd van de digitale agenda van de Europese Commissie, Neelie Kroes, verwacht dat de nieuwe technologie zo’n 800.000 banen zal creëren, waarvan vooral IT jobs, en in een periode van vijf jaar voor Duitsland alleen al meer dan 200 miljard euro zal opleveren.

Ook verwacht men dat België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk soortgelijke besparingen zullen maken, gezien hun enthousiaste reacties op cloud computing.

Ze voegt eraan toe dat het noodzakelijk is dat aanbieders van cloud computing overheden en grote bedrijven een zeker en veilig gevoel geven in de toekomst van de technologie: “We moeten ons verzekeren van de veiligheid van onze netwerken. We moeten mensen garanderen dat hun data online veilig en beschermd is en we moeten hen juridische zekerheid geven dat ze hun cloud-contract kunnen afdwingen als dat nodig is.”

Bron EU