Jean-Claude Juncker, de volgende Commissievoorzitter, stelde net zijn nieuwe Europese Commissie voor. Marianne Thyssen (CD&V) wordt Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Een Europa dat economische groei koppelt aan sociale vooruitgang, en absolute prioriteit geeft aan het creëren van jobs.
 
Dat was de boodschap waarmee Marianne Thyssen en de Vlaamse christendemocraten naar de kiezer trokken. Met deze bevoegdheden is Thyssen zeer goed geplaatst om daar concreet werk van te maken en het "sociale gelaat" van de Europese Commissie te zijn.

Een bijzonder fiere Marianne Thyssen: "Tijdens de voorbije jaren heeft Europa orde op zaken gesteld, onder meer bij de banken en in de budgetten van de lidstaten. Maar in weerwil van wat critici graag beweren, is Europa niet in de eerste plaats met cijfers bezig, maar met mensen. De welvaart en het welzijn van de Europeanen, daar gaat het om. Met deze bevoegdheden krijg ik de kans om daar voluit aan mee te werken. Samen met de lidstaten en regio's wil ik de komende jaren de best mogelijke omstandigheden creëren voor méér werkgelegenheid en wil ik de mensen zoveel mogelijk versterken om hen maximale kansen te geven op de arbeidsmarkt. Dat versta ik concreet onder sociale vooruitgang."

Marianne Thyssen dankt voorzitter Juncker voor het vertrouwen. "Ik vind het een voorrecht om deel te mogen uitmaken van deze bekwame en ervaren groep. We moeten die nu vastberaden tot een hechte ploeg smeden. Resultaten boeken die echt relevant zijn voor de Europeanen, dat is de beste manier om het vertrouwen van de mensen in Europa te herstellen en de harten te heroveren. Daar wil ik werk van maken."

"De eerstkomende weken zal ik al mijn tijd en energie stoppen in het voorbereiden van de hearing in het Europees Parlement. De rechtstreeks verkozen parlementsleden zullen namens de kiezers de geschiktheid van de toekomstige commissarissen beoordelen."

Verrassing

De grootste verrassing van de bevoegdheidsverdeling is dat de Britse eurocommissaris Jonathan Hill bevoegd wordt voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten. Die bevoegdheid is nieuw en het feit dat een Brit die portefeuille beheert, zal in de Londense City ongetwijfeld positief onthaald worden.

Verder valt op dat de Franse sociaaldemocraat Pierre Moscovici Economische en Financiële Zaken krijgt en dat Frans Timmermans - zoals eerder al uitlekte - de 'eerste vicevoorzitter' van de Commissie wordt. De Nederlander krijgt Regulering en Interinstitutionele Zaken.

Energie is voor de Sloveense Alenka Bratusek, de Let Valdis Dombrovskis krijgt de Euro en Sociale Dialoog. De portefeuille Mededinging, waarvoor Thyssen genoemd werd, gaat naar de Deense Margrethe Vestager. Cecilia Malmström (Zweden) volgt Karel De Gucht op als commissaris voor Handel.

De opvallendste vernieuwing in de Commissie is dat Juncker met 'projectteams' wil werken, die geleid worden door een van de vicevoorzitters. (MT/EU)