Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EU start onderzoek naar AliExpress (Chinees)

Foto Temu AliExpress rr

De Europese Commissie start een onderzoek op naar Alibaba-dochter AliExpress wegens de verkoop van valse producten. Het Chinese bedrijf zou te weinig doen om zich in regel te stellen met de nieuwe ‘Digital Services Act’ DSA.

Illegale en gevaarlijke producten

Concreet gaat het om het aanbieden van valse geneesmiddelen en voedingssupplementen en illegale manieren om klanten te ronselen. Vooral aan het aanbieden van “illegale en gevaarlijke producten tilt Europees commissaris Thierry Breton erg zwaar.

Europa ergert zich ook aan het gebrek aan transparantie: zo wil de Commissie “een betrouwbaar en doorzoekbaar register van advertenties”. Ook zou AliExpress minderjarigen onvoldoende beschermen tegen “schadelijke inhoud” en veel meer doen met klantengegevens dan eigenlijk mag, zo meldt onder andere De Tijd.

Miljoenenboete

Als het onderzoek uitmondt in een concrete straf – wat voor alle duidelijkheid lang niet zeker is – kan de EU een maximumstraf opleggen van 6% van de wereldwijde omzet. Dat zou bij een wereldwijde reus als AliExpress om een bedrag van tientallen miljoenen euro’s kunnen gaan.

Het onderzoek gaat niet alleen over AliExpress: ook andere grote digitale spelers worden onder de loep genomen in verband met hun behandeling van ‘deepfakes’ en de toegang tot pornosites. (Bron : RetailDetail)

Ook het Chinese TEMU krijgt een onderzoek van de EU.

Foto Temu AliExpress rr

Deel dit artikel