Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker reageert bijzonder tevreden op de plannen van TikTok rond het in lijn brengen van zijn activiteiten met Europese reclame- en consumentenregels.

Ze pleitte eerder al voor een betere bescherming van jonge online consumenten en gaat er prat op dat consumenten in één oogopslag moeten kunnen zien of ze met reclame te maken hebben.

De Europese Commissie laat weten dat TikTok zijn activiteiten in lijn zal brengen met de Europese regels rond reclame en consumentenbescherming.

De app lag onder vuur door onduidelijke voorwaarden en heel wat klachten over verborgen en agressieve marketingtechnieken met kinderen als doelpubliek.

Video's van 'populaire' TikTokkers zullen voortaan gescreend worden en elke reclameboodschap moet een nieuw label krijgen.

Gebruikers zullen in de app ook zelf melding kunnen maken van ongepaste reclame. Daarnaast komt er een verbod op advertenties voor alcohol, sigaretten en piramidestelsels.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker trok eind vorig jaar al aan de alarmbel om kinderen beter te beschermen op Tiktok. Toen al bleek uit diverse klachten dat de bescherming van TikTok-gebruikers vaak te wensen overliet wat betreft de naleving van de consumentenwetgeving en gegevensbescherming.

Samen met staatssecretaris voor Privacy Mathieu Michel vroeg ze toen aan de Belgische Gegevensbeschermingsauthoriteit om te bekijken hoe die tegen deze klachten kon optreden.

TikTok is natuurlijk niet het enige platform waar consumenten, vaak onbewust, met reclame geconfronteerd worden. De Bleeker lanceerde daarom afgelopen lente nog nieuwe, uniforme en heldere regels voor online influencers, ongeacht het platform waar ze gebruik van maken.

Influencers moeten nu bij al hun commerciële berichten, video's of verhalen de term 'reclame', 'advertentie', 'publiciteit' of, in bepaalde gevallen 'gesponsord' gebruiken.

De Bleeker reageert vandaag erg tevreden op de intenties van TikTok om de app in lijn te brengen met de geldende Europese regels en zal de toepassing ervan nauw opvolgen. "Kinderen en jongeren zijn helaas soms een gemakkelijk doelwit voor louche online praktijken.

TikTok neemt met deze beslissing, waarbij ze onder andere een betere bescherming tegen ongepaste reclame zal bieden, zijn verantwoordelijkheid. Dat is een goede en cruciale zaak, zeker voor de jongste gebruikers van het platform."