Europa wil de herkomst van het vlees in diepvriesvoeding en bereide maaltijden strenger controleren. Dat is het gevolg van het schandaal met paardenvlees dat frauduleus als rundsvlees wordt verkocht.

Ook in ons land zijn bij de filialen van diepvriesketen Picard en bij grootwarenhuis Cora de afgelopen dagen preventief producten uit de rekken gehaald.

Een van hun leveranciers had vlees verwerkt van het bedrijf dat in opspraak kwam door het frauduleus vermengen van het goedkopere paardenvlees met rundsvlees.

De sector wist door de strikte controles snel waar de verdachte producten vandaan kwamen.

De Europese ministers van Volksgezondheid en Landbouw willen de herkomst van het vlees in bereide producten beter controleren. De voedingssector roept haar leden ook op om waakzaam te blijven voor te goedkope aanbiedingen.

Het verdachte rundsvlees was spotgoedkoop, wat er op had kunnen wijzen dat er iets fout was met het vlees.

Britse politie valt binnen in slachthuis en bedrijf

Afgelopen nacht is de Britse politie ook binnengevallen in een slachthuis in het noorden van Engeland en in een vleesverwerkend bedrijf in Wales. Zij worden ervan verdacht paardenvlees als rundsvlees te hebben verkocht. Beide bedrijven zijn verzegeld en al het vlees is in beslag genomen.

De bedrijfsleiders houden vol dat ze niets verkeerds hebben gedaan, maar het Britse voedselagentschap heeft reden om daaraan te twijfelen. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van het schandaal dat de overheid een Brits bedrijf in het vizier kan nemen.

De fraudeketen start in Roemenië, een land dat jaarlijks meer dan 6.000 ton vlees van paarden, pony's en ezels uitvoert. De eigenaars van twee slachthuizen die in het schandaal zijn genoemd, houden vol dat hun vlees gelabeld wordt zoals het hoort.

Intussen is ook in Duitsland een geval opgedoken waarbij paardenvlees gebruikt zou zijn in plaats van rundsvlees. Het zou opnieuw gaan om lasagne, die aan minstens één distributeur geleverd is.

(belga)