Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel investeert €400.000 in de verwerving van het wijngaarddomein Ten Kapittelberg in Herselt. Dit kadert in de realisatie van een onthaalpoort in het strategisch project 'de Merode – wonen, werken en (be)leven in een prinsheerlijk platteland'.

"Het domein Kapittelberg is een prachtig domein en de Kapittelhoeve is een uniek stuk historisch erfgoed met de lokale wijn als uniek landbouwproduct voor de streek. Deze verwerving dient als hefboom binnen het verbindend verhaal van de Merode.

Het biedt zekerheid naar het behoud als cultuurhistorische site en versterkt de streekidentiteit en de promotie van streekproducten. De terreinen zijn strategisch goed gelegen op de heuvel van de historisch Vlaamse wijngordel en vormen een schakel tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode", aldus minister Koen Van den Heuvel.

We geven hiermee uitvoering aan de visie en doelstellingen van het strategisch project en de integrale gebiedswerking van de Merode. Het draagt bij tot een duurzaam open ruimte gebruik, versterkt de ruimtelijke kwaliteit en bevordert recreatie en toerisme.

Met de aankoop wordt het domein publiek toegankelijk en maken we werk van de uitbouw van een onthaalpoort tot het gebied de Merode in de gemeente Herselt.

De verwerving is het resultaat van een nauwe samenwerking en partnerschap in het strategisch project: de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, de provincie Antwerpen, de provincie Vlaams-Brabant, de provincie Limburg, de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo, Boerenbond, Natuurpunt, Kempens Landschap, Rurant, de Merodeondernemers en de abdijen van Averbode en Tongerlo, met ondersteuning en regie van het strategisch project de Merode. (pp)