UEFA heeft vanmiddag beslist om het EK voetbal vanwege het coronavirus uit te stellen met 12 maanden. 

Tickets voor EURO 2020 blijven geldig.
Nationale competities kunnen tot einde juni doorspelen.
Het Women's EURO 2021 verschuift wellicht naar de zomer van 2022.

'Vorige week werden de competities in zowat alle Europese landen tot nader order uitgesteld, net als de Europa League en Champions League.

De UEFA heeft zich sindsdien beraad over EURO 2020 en heeft deze middag, in overleg met de 55 aangesloten leden, beslist om het EK te verplaatsen naar juni 2021.

Het huidige format van het EK met 51 wedstrijden verspreid over 12 landen is in de huidige context moeilijk te handhaven in het belang van de volksgezondheid.

Dat betekent dat de nationale competities, die in principe voor midden mei afgerond moesten zijn, tot eind juni kunnen doorgaan.

Ook de finales van de Europa League en Champions League verschuiven om dezelfde reden naar eind juni.

Wat het concrete verdere verloop van de Belgische profcompetities betreft, is de Pro League diverse scenario's aan het uitwerken.

Belangrijk voor de fans die al tickets gekocht hadden voor EURO 2020: UEFA heeft laten weten dat alle aangekochte tickets geldig blijven voor het EK dat dus naar de zomer van 2021 (11 juni 2021 tem 11 juli 2021) schuift.

De KBVB vindt de beslissing van UEFA in de gegeven omstandigheden de meest wijze en logische.

"Het is goed dat deze beslissing er zo snel is. Het is de enige logische en juiste beslissing. Het EK in juni laten doorgaan zou niet verantwoord zijn, het kan simpelweg niet'

Het is goed dat UEFA prioriteit schenkt aan het afwerken van de nationale competities.

'We kunnen nu aan de slag om alles opnieuw in te plannen: de nationale competities waar het meeste spanning op zit, maar natuurlijk ook de wedstrijden van de Rode Duivels, de Red Flames en deze van onze nationale jeugdploegen.

Maar bovenal gaat onze aandacht naar de gezondheid van onze medewerkers, sporters en supporters. We zullen enkel opnieuw beginnen als alle gezondheidsrisico's van de baan zijn."

Peter Bossaert, CEO KBVB : "Sinds het WK 2018 hebben we hard gewerkt om dit EK 2020 zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar dit is een geval van overmacht; we moeten dus allemaal solidair zijn om dit virus te overwinnen.

De Rode Duivels hebben altijd een inspirerende en verenigende kracht gehad, en ze willen dan ook duidelijk maken dat we allemaal samen deze situatie zullen overwinnen door ons bewust te zijn van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Roberto Martínez, bondscoach : 'Wij steunen en begrijpen de beslissing om in deze moeilijke tijden prioriteit te geven aan de volksgezondheid. Zodra onze gezondheid niet meer bedreigd wordt, kunnen we in juni 2021 samen met heel België genieten van een historisch Europees Kampioenschap."

Women's Euro 2021 ook uitgesteld

Het uitstel van EURO 2020 heeft ook een impact op het Women's Euro 2021, het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal dat volgend jaar in Engeland wordt gespeeld. De WEURO 2021 zal wellicht doorgaan in de zomer van 2022. Er zou dan geen conflict zijn met het WK in Qatar, dat eind november gespeeld wordt.

Voor onze Red Flames betekent dit dat ze voorlopig geen wedstrijden meer spelen in april.

De oefenwedstrijd tegen Noorwegen in Oostende op 9 april en de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor EURO 2021 tegen Zwitserland die de Red Flames voor een uitverkocht stadion wilden spelen, worden beide uitgesteld.'