Vanaf 8 tot 26 november vormt Europa Direct 451 scholieren om tot jonge Europakenners

Vanaf 8 november is Europa Direct op bezoek in het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) in Lier. Maar liefst 20 klasgroepen uit 9 verschillende basisscholen nemen deel aan EUropa Xpert.

De leerlingen volgen een interactieve Europa-les en leren meer bij over duurzaam water– of energieverbruik. De deelnemende basisscholen komen uit Kessel, Sint-Katelijne-Waver, Ranst, Lier, Hemiksem, Lint en Broechem.

De jonge Europese ministers overleggen samen

Tijdens de EUropa Xpert-workshops krijgen de leerlingen op een speelse manier les over het ontstaan en de werking van de Europese Unie. De kinderen maken zelf als leden van het Europees Parlement de Europese begroting op.

Verder zal de jonge ministerraad voor milieu debatteren over het al dan niet verbieden van plastic zakjes in de Europese Unie. Na de afsluitende Europaquiz keren de leerlingen terug naar huis als ware Europakenners. Niet toevallig organiseert MOS - duurzame scholen, straffe scholen - op 26 november (Black Friday) de actiedag #MissieMinder die ook in het teken staat van wegwerpplastic.

Gedaan met verspilling

In de voormiddag wordt er tijdens de workshops 'Wees Waterwijs' en 'Slim met energie' in het PIME ook telkens rond het thema milieu gewerkt.

De leerlingen denken samen na over duurzame oplossingen voor water- of energieverbruik. Ze snellen professor O ter hulp in het onderzoek naar verschillende facetten van de waterproblematiek en experimenteren met 'slimme energiesystemen' zoals een zonneboiler.

"Het is niet enkel belangrijk dat de jongvolwassenen van de toekomst bekend zijn met de Europese Unie en haar instellingen, maar ook dat ze leren nadenken over maatschappelijk relevante vraagstukken waar die mee geconfronteerd worden.

Bij EUropa Xpert in Lier staat het thema milieu centraal, maar elders komen ook andere actuele thema's aan bod, zoals migratie of onderwijs", verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

Op rondreis in de provincie Antwerpen

Europa direct gaat langs op verschillende locaties met de EUropa Xpert workshops. Later dit schooljaar passeert Europa Direct nog in de Warande in Turnhout, het FOMU in Antwerpen, Kasteel d'Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-berg, het Vrijbroekpark in Mechelen en de Hooibeekhoeve in Geel.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
8 tot 26 november

Deelnemende scholen:  · 08/11: Het Molentje, Kessel; - 09/11: Sint-Katarinaschool, Sint-Katelijne-Waver; · 15/11: Annuncia-Instituut, Ranst; · 16/11: Annuncia-Instituut, Ranst; · 18/11: Sint-Gummaruscollege en Klim op KOBA HeLi VZW, Lier; · 19/11: Klim op KOBA HeLi VZW, Lier; · 22/11: De Regenboog, Hemiksem; · 23/11: Sint-Gummaruscollege, Lier; · 25/11: Mater Christi, Lint; · 26/11: VBS De Springplank en GBS De Sleutel, Broechem.

Waar:
PIME: Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier.

Meer info:
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de-klas/europa-xpert/PIME.html

Over Europa Direct

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken.

Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.  Foto: Provincie Antwerpen.