De Europese Commissie start een onderzoek naar de aangekondigde overname van het Belgisch-Spaanse recyclagebedrijf Metallo (Beerse) door het Duitse Aurubis (Olen). Dat heeft de Commissie dinsdag aangekondigd.

De Commissie vreest dat de overname zal zorgen voor minder concurrentie op de markt voor koperschroot. "De vraag naar koper zal wellicht stijgen, in het bijzonder ook door het groeiend belang van elektrische wagens.

Een goed werkende, competitieve koperrecyclage-industrie is noodzakelijk om aan de toekomstige vraag van de Europese industrie te voldoen en de impact op het milieu te beperken", zegt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager.

Europa wil zeker zijn dat er geen negatieve effecten zijn op de concurrentie in de sector als gevolg van het samengaan van de twee grootste Europese koperschrootverwerkers, zo klinkt het. De vrees bestaat dat de overname zal wegen op de prijzen, waardoor er minder interesse zal zijn in het verzamelen en sorteren van koperschroot.

Aurubis kondigde de overname in mei aan. De Metallo-groep, grotendeels in handen van een investeringsmaatschappij, telt ongeveer 530 werknemers in België en Spanje. In België is er een site in Beerse.

Het bedrijf recycleert onder meer koper, tin en lood uit complexe materialen, om er nieuwe producten van te maken. Metaalverwerker Aurubis is de grootste koperproducent van Europa. De Duitsers hebben een grote fabriek in het Kempense Olen, waar koper wordt gerecycleerd.

De Commissie start nu een diepgaand onderzoek op naar de effecten van de overname. Dat moet duidelijk maken of er effectief sprake dreigt te zijn van verminderde concurrentie bij de aankoop van koperschroot.

De Commissie heeft negentig dagen, tot april 2020, om een beslissing te nemen. (Belga) Foto archief Metallo/ Nnieuws.