De Europese Commissie gaat een voorstel op tafel leggen om de omschakeling tussen winter- en zomertijd naar de prullenmand te verwijzen. Over de kwestie wordt al een hele tijd gepalaverd.

Met het voorstel van de Commissie wordt een nieuwe fase ingeluid. Het is nu aan de lidstaten en het Europees Parlement om zich uit te spreken.

In februari nog was er een stemming in het Europees Parlement. Een resolutie waarin werd gevraagd om de omschakeling af te schaffen haalde het daarbij niet. Wel vroegen de parlementsleden aan de Europese Commissie "om de zomertijd grondig te beoordelen en, indien nodig, met een voorstel voor de herziening ervan te komen".

De Commissie organiseerde daarop een bevraging onder de Europeanen. De resultaten daarvan werden vandaag bekendgemaakt: van de bijna 5 miljoen Europese burgers die hebben deelgenomen, wil 84 procent dat Europa stopt met het verzetten van de klok. Gesterkt door dat resultaat verkondigde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanmorgen dat de Commissie effectief een voorstel gaat doen om de omschakeling winter/zomertijd af te schaffen.

Hij liet daarbij verstaan om voor een "eeuwige zomertijd" te gaan. Al wordt er op dit moment officieel enkel gesproken over de afschaffing van de omschakeling zoals die geregeld wordt in de Europese richtlijn. "Of dat betekent wintertijd of zomertijd, wordt niet in een Europese wet geregeld en daarover weten we vandaag nog niet hoe het er zal uitzien", zegt VRT-journalist Rob Heirbaut. (VRTNWS)