Europa steunt de provincie Antwerpen met bijna 1 mio EUR subsidies. De middelen zijn afkomstig van het Europese Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO Doelstelling 2). Dit fonds steunt innovatieve en economische hefboomprojecten in Vlaanderen.

De kleine 1 mio EUR wordt verdeeld over de volgende projecten: de ontwikkeling van Glastuinbouwclusters, een project van VITO rond algenproductie en de verfraaiing van handelspanden...

       
Glastuinbouw stimuleren
De provincie Antwerpen is koploper in de glastuinbouw in Vlaanderen en wil deze toppositie graag veiligstellen. De ontwikkeling van glastuinbouw clusterzones botst vaak met problemen van juridische, technische en financiële aard maar ook met de sociale haalbaarheid die de ontwikkeling van een clusterzone onzeker maken.

Om deze problemen uit te klaren heeft de Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid van de provincie samen met POM Antwerpen, de intercommunales IOK en Igemo, Boerenbond en PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen) een project uitgewerkt dat kennis wil opbouwen en uitwisselen over de ontwikkeling van glastuinbouwclusters om te komen tot een integraal besluitvormingstraject. Ze doen dit op basis van 4 cases: 2 in Sint-Katelijne-Waver/Putte, in Hoogstraten en in Rijkevorstel. Men zal de economische en ecologische schaalvoordelen optimaal onderzoeken, zodat een clusterzone zo duurzaam mogelijk kan functioneren, zonder dat de haalbaarheid in gedrang komt. Na afloop van het project zal men overgegaan tot de realisatie van de vier clusterzones. De subsidie bedraagt 294.000 EUR.

CO² reductie via algenproductie
VITO en KHK (Katholieke Hogeschool Kempen) bouwen een geïntegreerde keten voor de productie, oogst en verwerking van algen. De pilootinstallatie zal een oppervlak hebben van 50-100 m², goed voor een jaarproductie van 400 – 800 kg DS algen. Deze pilootinstallatie betekent een innovatieve en duurzame doorbraak voor de tuinbouw, de voedingsector en voor de chemie. Algen kan men namelijk gebruiken als alternatieve, hernieuwbare grondstof bij de productie van chemicaliën en van voeding (deze wordt momenteel al gebruikt in dierenvoeding). De productie van algen is bovendien een nieuwe innovatieve activiteit voor de tuinbouwsector. Kortom, het project laat toe om de duurzame ontwikkeling van biomassastromen (gegroeid op CO2) op een economisch verantwoorde wijze uit te bouwen. Dit project krijgt 480.000 EUR Europese subsidie.

Handelspanden
Ook de kleine detailhandelaar laat Europa niet ongemoeid. Met de renovatiepremie kan een handelaar zijn handelspand verfraaien of een leegstand pand renoveren. Deze verfraaiing brengt nieuw leven in de winkelstraten in onze dorpskernen en steden. De Antwerpse gemeenten Boom, Turnhout en Mechelen zullen binnenkort een aantal nieuwe gevels of gerenoveerde handelspanden tellen. Elke gemeente kan rekenen op 72.000 EUR EFRO subsidie.
Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van het beslissingcomité van de EFRO Doelstelling subsidies, is bijzonder tevreden met deze nieuwe investeringen vooral omdat het investeringen zijn in economische sectoren die voor de provincie belangrijk zijn. De financiële hulp van Europa is hierbij van groot belang. /“Het provinciebestuur van Antwerpen werkt al jaren actief aan een beleid inzake glastuinbouw en detailhandel. Ook de reductie van CO² is voor ons een grote bekommernis. Ik ben dan ook verheugd dat enkele speerpunt projecten nu Europese middelen krijgen om deze doelstellingen te bereiken. Deze hefboomprojecten zullen ook op lange termijn zichtbaar blijven in provincie. Zo maakt de provincie Europa tastbaar bij de burger.”

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, gedeputeerde voor Internationale en Europese samenwerking, CD&V,