U bent hier

Europees Hof schiet Arco-regeling af

Nationaal | Vlaanderen
21.12.2016 - 16.11u
Door: Herman Gezelle

Arco-coöperanten mogen een volledige vergoeding vergeten. Het Europees Hof heeft namelijk geoordeeld dat België hen niet mag vergoeden volgens spaardersregeling. De regering moet nu op zoek gaan naar een andere manier om de Arco-coöperanten te vergoeden voor hun verlies na het faillissement van Dexia.

Vicepremier Kris Peeters maakt zich sterk dat dat mogelijk moet zijn zonder dat de belastingbetaler hiervoor moet opdraaien. Door de nieuwe regeling zouden coöperanten in 2018 hooguit 40 procent van hun inleg terug kunnen zien.

Een streep door de rekening voor de Arco-spaarders die nog rekenen op een vergoeding, én door de rekening van de regering-Michel. Het Europees Hof heeft namelijk geoordeeld dat de Belgische regering de gedupeerden niet mag betalen volgens de staatswaarborg, zoals dat doorgaans bij het faillissement van banken het geval is.

De 800.000 Arco-coöperanten die bij het faillissement van Dexia hun geld verloren, worden gezien als aandeelhouders en niet als gewone spaarders.

Arco was de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging die samen met Dexia ten onder ging. De coöperanten beschouwden zichzelf als spaarders en rekenden op de staatswaarborg.

Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat de coöperanten geen spaarders maar aandeelhouders waren. Daardoor kunnen zijn dus geen aanspraak maken op een spaardersvergoeding. (vrt)

imageMeer nieuws

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u reading time3min

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto