Het Europees Parlement sprak zich vandaag uit over nieuwe regels over de productie, presentatie en verkoop van tabaksproducten. Die regels stellen resoluut de gezondheid voorop en willen in de eerste plaats voorkomen dat jongeren beginnen roken. 

De nieuwe richtlijn wil de aankoop en het gebruik van tabaksproducten verregaand ontraden. Ze doet dat met een combinatie van nieuwe regels, waaronder:

De verplichting om op alle verpakkingen van sigaretten en shagtabak een gecombineerde gezondheidswaarschuwing aan te brengen, bestaande uit een afbeelding en tekst, die 65 % van de voor- en de achterkant van de verpakking moet beslaan. De verpakking mag geen verkoopbevorderende uitingen bevatten (zoals "natuurlijk" of "biologisch").

Een verbod op het toevoegen van karakteristieke aroma's (zoals fruit, chocolade of menthol) die de aantrekkelijkheid van tabaksproducten verhogen.

Een verbod op grensoverschrijdende verkoop op afstand (via het internet) van tabaksproducten.

Illegale handel wordt stevig aangepakt. Er komt een volg- en traceersysteem vanaf de productie tot de detailhandel.

En er komen veiligheidskenmerken (zoals hologrammen) om ervoor te zorgen dat enkel producten die aan de richtlijn voldoen in de EU worden verkocht.

Marianne Thyssen: "Ik ben tevreden dat wij met het Europees Parlement voor de gezondheid van de mensen gekozen hebben. Want het is echt onaanvaardbaar dat er in de Europese Unie elk jaar 700.000 mensen sterven ten gevolge van roken. Uiteraard moeten mensen zelf ook verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid, maar het is goed dat Europa een kader creëert om roken maximaal te ontmoedigen."

De uitgaven in de gezondheidszorg voor ziekten die gelinkt zijn aan roken lopen overigens in de EU jaarlijks op tot 25 miljard euro. Er zit dus ook een zwaar financieel prijskaartje aan het huidige rookgedrag vast.

De nieuwe richtlijn wil vooral voorkomen dat jongeren beginnen te roken. Marianne Thyssen: "Dat is een goede doelstelling, want liefst 94% van de huidige rokers begon eraan op een leeftijd jonger dan 25 jaar, en 70% zelfs jonger dan 18 jaar. Daarom willen wij alles doen wat we kunnen om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer jonge mensen zijn die zich laten verleiden tot deze verslavende, ongezonde en zeer schadelijke gewoonte."

Belangrijk is dat het Europees Parlement meteen ook een mandaat gaf om onderhandelingen aan te vatten met de Raad. Het blijft dus de ambitie om het volledige wetgevende proces voor de Europese verkiezingen af te ronden.