Het Parlement nam op vrijdag maatregelen aan om te zorgen dat vervoer over de weg en door de lucht door kan gaan in het geval van een no-deal met het VK.

Luchtvaartverbindingen: De tijdelijke regels zorgen dat bepaalde diensten tussen het VK en de EU door kunnen gaan voor een maximum van zes maanden.

Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (3 stemmen tegen, 4 onthoudingen). Hier valt onder dat luchtvaartmaatschappijen uit de EU en het VK het recht behouden om over het grondgebied van de EU te gaan en daar technische stops te maken.

Daarnaast mogen zij ook directe routes naar de EU in stand houden. Een beperkt aantal specifieke vrachtvluchten, gerelateerd aan de pandemie, zullen ook zijn toegestaan.

Veiligheid luchtvaart: De richtlijn zorgt dat verschillende certificeringen voor producten, onderdelen, toepassingen en bedrijven geldig blijven.

Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (4 stemmen tegen, 3 onthoudingen). Het zorgt ervoor dat vliegtuigen uit de EU en het VK die gebruikmaken van deze diensten aan niet de grond moeten blijven.

Verbindingen over de weg: De tijdelijke regels zorgen dat het vrachtvervoer en het personenvervoer over de weg door kan gaan voor maximaal zes maanden.

Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (4 stemmen tegen, 3 onthoudingen). Het zorgt ervoor dat goederenvervoerders en busdiensten die naar de EU komen en naar het VK gaan door kunnen.

Achtergrond

EU-regels zijn aan het eind van de transitieperiode niet meer van toepassing op en in het VK.

Gerichte noodmaatregelen mikken erop om ernstige verkeersverstoringen en vertragingen te vermijden in het geval van het uitblijven van een akkoord over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK op 1 januari 2021. De noodmaatregelen vervallen als er een akkoord is bereikt.

De Europarlementariërs stemden ook in met het voorstel van de Europese Commissie om wederzijds toegang voor schepen uit de EU en het VK tot elkaars wateren te verlengen tot 31 december 2021. Dit werd aangenomen met 677 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 6 onthoudingen. Lees hier meer over dit dossier.

Vervolgstappen

Alle tijdelijke maatregelen moeten aangenomen worden door de Raad. Zij treden in werking na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie en worden van toepassing als het VK eenzelfde set van maatregelen aanneemt.