77 jaar na de bevrijding van het naziconcentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945 zullen de leden van het Europees Parlement de slachtoffers eren tijdens de Internationale Dag voor de Herdenking van de Holocaust.

Het "Station Europe" gebouw op het Luxemburgplein zal de woorden "WE REMEMBER" ter nagedachtenis van de slachtoffers dragen en het parlement houdt ook een speciale zitting.

De 100-jarige Holocaust-overlevende Margot Friedländer spreekt het EP op donderdag 27 januari om 12.30 uur toe.

De herdenking wordt afgesloten met een minuut stilte ter ere van de Holocaust-slachtoffers en een tweede muzikaal intermezzo. De plechtigheid is live te volgen via de webstreaming van het Parlement en op EbS+.

Margot Friedländer

Margot Friedländer werd in 1921 in Berlijn geboren. In 1943 werden haar moeder en broer naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij beiden werden vermoord. Op 21-jarige leeftijd dook zij onder, maar ze werd in 1944 ontdekt en naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd.

Zij was de enige van haar familie die het overleefde. Samen met haar man Adolph Friedländer, die ze kende uit Berlijn en weer ontmoette in Theresienstadt, verhuisde Margot in 1946 naar de VS.

In 2010 verhuisde ze terug naar Berlijn. Margot Friedländer reist nog steeds door Duitsland en vertelt haar verhaal en levenservaring, vooral op scholen. "Ze luisteren aandachtig naar me," heeft ze in een interview gezegd.

"Ik heb - ik weet het niet - duizend brieven gekregen. Ik spreek in naam van hen die niet kunnen spreken. En niet alleen de zes miljoen Joden. Ik spreek uit naam van allen die zijn vermoord en die hebben geleden."

Station Europe

Station Europe is ondergebracht in het historische stationsgebouw van Brussel-Luxemburg.

Het is het informatiepunt van het Europees Parlement in Brussel en huisvest ook het Bureau van het Europees Parlement in België.  Foto EP.