Na een hele nacht onderhandelen is de beslissing eindelijk gevallen: Europees Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) is door de federale regeringsonderhandelaars aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor België. Een liberaal wordt nu premier.

In de Kamer hebben de federale regeringsonderhandelaars de knoop doorgehakt en Marianne Thyssen aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor ons land. Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zullen die beslissing aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker meedelen. Didier Reynders (MR), die andere gedoodverfde favoriet, bijt in het zand.

In ruil voor de Europese topjob voor Thyssen, wordt het premierschap aan een lid van de liberale familie aangeboden. Dat heeft Peeters bevestigd. Hij liet in het midden of het een Franstalige liberaal van de MR wordt, dan wel een Nederlandstalige van Open VLD.

Hoe dan ook heeft CD&V Kris Peeters als premier opgeofferd ten voordele van Thyssen als eurocommissaris. Gisteren had de partij al laten weten hiertoe bereid te zijn. Vandaag blijkt dat dit geen blufpoker was.

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) heeft de kandidatuur van Thyssen inmiddels officieel aan toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy overgemaakt. Zelf wordt ze vandaag bij Juncker verwacht voor een eerste gesprek. In een later stadium moet het Europees Parlement nog de voltallige nieuwe Europese Commissie goedkeuren.