Heist-op-den-Berg coördineert sinds 2018 de tweede editie van het Europese project 'EASY Towns' – EASY staat hier voor European Accessible Sustainable Young.

Elf Europese landen werken in dit project samen aan het thema 'Europa voor de burger', onder leiding van Heist-op-den-Berg.

Het project zet in op interculturele dialoog, integratie en cultureel erfgoed. De projectpartners onderzoeken hoe de burger - en dan vooral de jonge burger - door kunst en cultureel erfgoed de drager kan worden van lokale verandering, dialoog over grenzen en verschillen heen kan aanmoedigen en kan bijdragen aan het beleidsvormingsproces.

Het project wil jonge mensen introduceren tot het multiculturele erfgoed in hun omgeving om zo tot een meer inclusieve en superdiverse maatschappij te komen. Belangrijkste doel is om goede praktijken te verzamelen.

EASY Towns is een 'mobiliteitsproject': het wil mensen op en van verschillende locaties bijeenbrengen, maar van verplaatsingen kon in 2020 en 2021 uiteraard geen sprake zijn omwille van corona. Europa was echter zeer royaal en gaf tot tweemaal toe de kans om te verlengen.

Nu er weer gereisd kan worden, kan de vierde, al lang geplande, meeting in Polen eindelijk doorgaan. Daarom reizen schepen David Geerts, Jeugdraadleden Mare Van Loo en Anton Van den Broeck en EU-projectcoördinator Bernadette De Cat naar Niepolomice in Polen.

Van 26 tot 29 april zorgen zij daar voor de Heistse inbreng en volgen een boeiend programma met onder andere een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Ze bereiden ook de finale van het project voor, die gepland is voor september 2022 en in Heist-op-den-Berg zal plaatsvinden.

Easy Towns werd trouwens uitgeroepen tot schoolvoorbeeld voor het Vlaams-Europese verbindingsagentschap VLEVA. Ook voor de werking met de Europese projectbudgetten werd de Heistse coördinatie voorbeeldig genoemd.