De Europese Commissie heeft met Janssen Pharmaceutica een contract afgesloten voor 200 miljoen Covid19-vaccins.  Met een optie op nog eens evenveel doses.

Dat heeft de Commissie vandaag bekendgemaakt. Het gaat om het derde contract met een farmabedrijf voor de aankoop van een toekomstig vaccin tegen COVID-19.

Het kandidaat-vaccin van Janssen zit momenteel in de 3e fase van de klinische proeven.

In naam van de Europese lidstaten voert de Commissie onderhandelingen met verschillende farmabedrijven voor de aankoop van een coronavaccin. Er werden reeds drie contracten ondertekend: met AstraZeneca, met Sanofi-GSK en nu dus ook met Janssen Pharmaceutica.

Het is van cruciaal belang om snel een werkzaam vaccin tegen het nieuwe coronavirus te vinden, legt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Europese vaccinstrategie uit.

"Dit is ons derde contract met een farmaceutisch bedrijf. We willen dat de EU-burgers zo snel mogelijk over een veilig en doeltreffend vaccin kunnen beschikken."

Voor zijn kandidaat-vaccin tegen COVID-19 maakt Janssen Pharmaceutica gebruik van de AdVac-technologie, die het ook gebruikt heeft voor de ontwikkeling en productie van zijn recent goedgekeurde ebolavaccin en van zijn kandidaat-vaccins tegen zika, RSV en hiv.

Dat de Commissie meestapt in de ontwikkeling van een coronavaccin heeft niet alleen met de ervaring van Janssen te maken, maar ook met zijn productiecapaciteit om de hele Europese Unie van een vaccin te kunnen voorzien.

De Europese lidstaten kunnen overigens beslissen om de vaccins die ze via de Europese procedure kunnen aankopen, te doneren aan landen met lagere of middelhoge inkomens of onder de andere Europese landen te verdelen. (EC/EU)

Foto : Covid testlabo bij Janssen Beerse / Nnieuws / Guy Verellen.