Meer dan 20 landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken op militair vlak. Dat hebben de bevoegde ministers vandaag aangekondigd.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput hebben voor België hun handtekening geplaatst onder de Permanente Structurele Samenwerking op het vlak van Defensie (PESCO).

Een kopgroep van 23 landen van de EU, waaronder België, wil meer en vooral gezamenlijk investeringen doen in moderne defensietechnologie. Landen die meedoen kunnen rekenen op een Europees defensiefonds van 5,5 miljard euro om de aankopen mee te financieren.

Het akkoord moet de samenwerking van de verschillende nationale defensie-industrieën stimuleren en bundelen. Daarnaast wordt er ook gestreeft naar een nauwere samenwerking tussen de EU en de NAVO.

De Europese coördinator voor het buitenland beleid, Federica Mogherini, noemt het akkoord een "historische stap voor de Europese defensie". Ze zegt dat er al meer dan 50 projecten zijn om samen te werken of samen missies uit te voeren.

Ieder land moet een actieplan met doelstellingen inzake defensie opstellen. Wie zijn beloften niet nakomt, kan uit de groep gezet worden. (VRTNWS)