Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Europol: omvang drugsmarkt EU zeker 31 miljard

drugslabo - foto FOD

De waarde van de drugsmarkt in de EU is naar schatting zeker 31 miljard euro en Nederland heeft daarin een belangrijke rol. Europol schrijft dat in een rapport, dat gaat over het jaar 2021. Drugscriminelen verdienen het meest aan de handel in cannabis en cocaïne.

De Europese politieorganisatie concludeert dat de drugsmarkt weinig last lijkt te hebben van crises en oorlogen in de wereld. Criminelen vinden iedere keer nieuwe routes en manieren om gebruikers in hun behoeften te voorzien. Zo zijn drugs beschikbaarder dan ooit, onder meer door de verkoop via sociale media.

 

Speed en crystal meth

Nederland wordt in het rapport verschillende keren genoemd als spil in de productie en doorvoer van drugs. Zo zijn Nederland en België de belangrijkste landen voor de productie van amfetamine, beter bekend als speed. Kleine hoeveelheden worden regelmatig via post- en pakketdiensten verspreid naar andere landen.

Ook is Nederland een middelpunt in de productie van methamfetamine (crystal meth). Dat wordt hier gemaakt, veelal in samenwerking met Mexicaanse drugsbendes. Vervolgens wordt het geëxporteerd. (Bron NOS)

drugslabo - foto FOD

Deel dit artikel