Eva Tolleneer (48) heeft de eed afgelegd als hoofdcommissaris van PZ Heist.  Tolleneer werd eind 2019 al waarnemend korpschef van de politiezone Heist, na het pensioen van Luc Geens.

Ze is criminoloog van opleiding. 'Ik heb altijd al interesse gehad in alles wat met het (on)veiligheidsvraagstuk te maken heeft ' zegt Eva Tollenaar.

'Ik ben begonnen bij de politie in 2001, meer bepaald als burgerpersoneel bij de dienst slachtofferbejegening en jeugddienst van politiezone Gent. Hierna koos ik om operationeel te werk te gaan en ben ik naar de politieschool gegaan om inspecteur te worden'

Na ongeveer vijfjaar in Kastze, is ze naar de officierenschool gegaan. Haar stage als aspirant-commissaris was in de politiezone van Heist-op-den-Berg. In 2011 is zij daar ook effectief kunnen beginnen werken als commissaris. Eerst was zij diensthoofd van de dienst interventie, hierna van de gerechtelijke zuil.

Ondertussen is zij doorgegroeid naar de stoel waar zij vandaag zit, namelijk deze van korpschef van de PZ Heist.

Door haar 10 jaren dienst bij de politiezone van Heist-op-den-Berg, heeft zij reeds een goede band kunnen opbouwen met de medewerkers van de zone en de gemeente Heist-op-den-Berg.

Prioriteiten

Prioriteiten zijn de fenomenen verkeersveiligheid, drugsmisdrijven, inbreuken tegen de lichamelijke integriteit, zedenmisdrijven en intrafamiliaal geweld opgenomen als externe prioriteiten.

'Daarnaast is er ook oog voor andere fenomenen die de kop op steken (bv. cybercriminaliteit)', vervolgt Tolleneer.  'Als organisatie hebben we ook een aantal interne prioriteiten. Hierbij gaat het onder meer over een transparante communicatie, digitalisering en technologie en welzijn op het werk (bv. work-life balance).

'We hebben ook een dienst klachtenmanagement en integriteit gecreëerd om ook op dat vlak stappen te zetten.'

De korpschef is een grote voorstander van een ketengerichte aanpak of samenwerking met andere partners (bv. het parket, de provincie, het middenveld, verenigingen, de scholen, OCMW, gemeente, brandweer).

De politie is een schakel in het oplossen van de veiligheidsvraagstukken. Het repressieve van de politie moet het sluitstuk zijn in een breder verhaal. (pol)