Tijdens het weekend van 11 en 12 oktober herdenken Noorderwijk en Morkhoven De Groote Oorlog in de gemeente. Er werd een Convenant De Groote Oorlog opgericht. Daarin tekenen de Davidsfondsafdeling Noorderwijk-Morkhoven, Toneelvrienden, Canta Libre, NSB-afdeling Noorderwijk-Morkhoven, Koninklijke Fanfare De Noorderzonen en Gemeenschapsraad Noorderwijk voor het cultuurproject over WOI.

Evocatie

De herdenking omvat een tentoonstelling, een naslagwerk en een evocatie. Voor de evocatie wordt er samengewerkt met o.a. de U.S. 82nd 101ste Airborne Division  vzw, Canta Libre (oorlogsliederen) en Toneelvrienden die een vijftal oorlogstaferelen uitbeelden.

De tentoonstelling bevat krantenknipsels uit die oorlogstijd, foto's die aan de krantenknipsels gerelateerd zijn, beelden uit boeken of nieuwe foto's die tijdens bezoeken aan verschillende oorlogskerkhoven in het buitenland genomen werden. Ook zijn er foto's van alle graven van gesneuvelden uit Noorderwijk en Morkhoven. Er zijn ook filmpjes en vitrinekasten met memorabilia aan en uit de oorlog.

Brochure

Jos Vermeulen stelde het naslagwerk 'Their Name liveth For Evermore' samen. Het naslagwerk over de oud-strijders en gesneuvelen omvat 92 pagina's met in totaal 128 foto's. Het boek bevat ook het verhaal van de Noorderwijkse verzetshelden uit WO1, Mathilde Cannaerts en Jef Melis. Het boek beschrijft ook de oorlogsslachtoffers uit Morkhoven en Noorderwijk.

Het naslagwerk wordt tijdens de herdenkingstweedaagse verkocht aan 15 euro.

De evocatie is op zaterdag 11 oktober om 19.30u en op zondag 12 oktober om 15u.

foto: De stuurploeg en medewerkers aan de evocatie De Groote Oorlog