Hans K. (40) uit Balen, een voormalige filiaalhouder van de AXA-bank in de Herentalse Kloosterstraat, is samen met ex-aannemer Paul H. (61) veroordeeld voor fraude met facturen bij bouwprojecten. Filip V. (38) uit Laakdal, een voormalige medewerker van de bank, kreeg de vrijspraak.

Een koppel dat een lening had aangegaan bij de bank waar Hans K. en Filip V. werkten, trok in 2012 aan de alarmbel. "De aannemer is goed bevriend met de verzekeraar. De facturen werden bij hem binnengebracht en gewoon betaald zonder dat we daarvan op de hoogte waren", schreven ze in een e-mail naar AXA. "Bijna ons volledig huis is betaald, maar er staat nog altijd niets. We zijn wel ons geld kwijt."

De eigenaars moesten de ruwbouw in Vorst (Laakdal) volgens hun raadsman uiteindelijk verkopen aan 100.000 euro. Ook het bouwmaterialenbedrijf Heumatop uit Heultje (Westerlo) was een van de gedupeerden omdat geleverde bouwmaterialen niet werden betaald.

Hans K. en Filip V. moesten zich samen met aannemer Paul H. uit Knokke-Heist verantwoorden voor valsheid in geschrifte, oplichting en misbruik van vertrouwen. Uiteindelijk veroordeelde de rechtbank Hans K. tot een celstraf van tien maanden met uitstel en een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel. De man kreeg ook een beroepsverbod voor drie jaar.

Paul H. is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 15 maanden, een boete van 2.400 euro en een beroepsverbod van 5 jaar. De rechter kende geen uitstel toe voor Paul H. omdat hij eerder al is veroordeeld voor dezelfde betichtingen.

Filip V. is wel over de hele lijn vrijgesproken. Het intussen failliete bouwbedrijf AG Construct uit Averbode is veroordeeld tot het betalen van een boete van 12.000 euro.

Vage facturen

"De geformuleerde prestaties in de verschillende facturen kwamen niet overeen met de werkelijkheid", oordeelde rechter Jurgen Jordaens.

"De vermeldingen op de facturen werden ook zeer vaag gehouden, zodat controle onmogelijk was. De facturen zijn door het bouwbedrijf AG Construct rechtstreeks overgemaakt, zonder tussenkomst van de bouwheren en zonder dat de voortgang op de werf werd gecontroleerd door Hans K., hoewel dat wel is voorgeschreven. Hij had moeten weten dat hij door zijn gedrag deelnam aan valsheid in geschrifte. Hij richtte ernstige economische schade toe."

De veroordeelde beklaagden moeten een fikse schadevergoeding betalen. De AXA-bank krijgt in totaal 311.652 euro. Het gedupeerde koppel met bouwplannen ontvangt ruim 90.000 euro. Heumatop uit Heultje krijgt een bedrag van 3.886 euro. Hans K. ontkende een maand geleden de oplichting en beweerde dat hij zelf ook slachtoffer is geworden bij zijn eigen bouwproject en aan de grond zit.

Bron GVA - verschijningsdatum 18/4/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish.