Een verhaal over bijzonder lokaal ondernemerschap.  Je moet het maar kunnen van metaalbewerker je omscholen naar wijnboer.  NNieuws ontmoette Alfons Roothooft uit Herentals op de grote wijnbeurs Megavino in Brussel. Een pientere Alfons : 'Radiatorenfabriek Henrad sloot 6 maand geleden de deuren waardoor 120 collega's op straat kwamen te staan. Ik nam echter een risicovol initiatief en begon een wijnbedrijfje bij me thuis op de Herenthoutseweg.

Met druiven werken is heel anders dan met metalen, maar ik vind het superboeiend. Het is nog geen voltijdse job, want er komen heel wat processen bij te pas tussen het rijpen van de druiven, de pluk en het bottelen van de wijn.  Ik ben fier met mijn keuze. Ik heb van mijn hobby mijn professionele job kunnen maken'.

The wine story begon in de veranda

De aanzet voor 'Wijndomein Roothooft' kwam er 10 jaar geleden eerder toevallig. "Ik heb een veranda aan mijn huis waarin ik eens druivenstruiken gezet had. Op den duur had ik jaarlijks 170 kilogram druiven. Je kan ze wel eens uitdelen aan vrienden en familie, maar niemand eet elk jaar 10 kilo druiven op', gibbert Alfons. "Zo ben ik in de Herentalse bib een boekje 'Hoe maak ik wijn' gaan halen. In mijn kelder ben ik dan begonnen. Mijn eerste brouwsel was helemaal niet te drinken. Dan ben ik in de champagnestreek op cursus geweest en ik heb les gevolgd bij Paul Vleminckx. Hij heeft in België ook een wijnbedrijf', legt Alfons uit.

Mousserende wijn met Chardonnay druif

'Ik ben nu ook lid van de Olense wijngilde.  Ik produceer mousserende wijn met de druiven chardonnay en pinot noir volgens de méthode champenoise zoals champagne, maar ik mag die naam uiteraard niet gebruiken. Ons land is eigenlijk ideaal om mousserende wijn te maken. Van mijn 1e oogst heb ik dit jaar 800 flessen wijn gemaakt. Blijkbaar was die heel erg lekker, want alle flessen zijn verkocht,' onderstreept een enthousiaste Alfons.