De correctionele rechtbank in Turnhout heeft de 60-jarige Ed V. uit Geel schuldig bevonden aan onopzettelijk doding. De voormalige schooldirecteur van de Vrije Sint-Lambertusscholen in Westerlo veroorzaakte op 30 januari 2014 een dodelijk verkeersongeval met vluchtmisdrijf.

Het ongeval gebeurde op de Zammelseweg in Geel. De 27-jarige Sara Collaer uit Keerbergen zat achterop de fiets bij haar vriend. Ze werden aangereden door de auto van Ed V., toenmalig schooldirecteur in Westerlo.

De bestuurder vluchtte weg van de plaats van het ongeval. "Ik dacht dat ik een paaltje had aangereden", verklaarde hij achteraf. Sara Collaer liep een zware hoofdwonde op. Ze lag 9 maanden in een coma en stierf uiteindelijk aan haar verwondingen.

Ed V. werd in november 2015 door de politierechter in Turnhout schuldig bevonden aan zowel onopzettelijke doding als vluchtmisdrijf. De ex-schooldirecteur werd veroordeeld tot een rijverbod van 2 jaar en 3 maanden, een gevangenisstraf van 15 maanden (waarvan 6 maanden effectief) en een boete van 18.300 euro.

De man verzette zich niet tegen de veroordeling voor vluchtmisdrijf, maar tekende wel beroep aan tegen de veroordeling voor onopzettelijke doding. Zijn raadsman pleitte vorige maand dat de fiets een onvoorzienbare hindernis was.

De advocaat haalde ook de hypothese aan dat Sara mogelijk al niet meer op de fiets zat op het moment van de aanrijding. Ze zou volgens die versie door dronkenschap van de fiets zijn gevallen. De aanrijding zou dan gebeurd zijn, omdat haar vriend na de val van Sara plots rechtsomkeer wilde maken met de fiets.

De raadsman vroeg de bestuurder vrij te spreken wegens twijfel. De correctionele rechtbank volgt deze hypothese niet en acht de voormalige schooldirecteur toch schuldig aan onopzettelijke doding.

De straf die Ed V. van de politierechtbank kreeg, wordt bevestigd.