De voor 4 december voorziene lancering van een experiment van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol vertrekt pas enkele dagen later naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo blijkt uit een blog van Natalie Leys, hoofd Microbiologie in het SCK.

Het SCK stuurt in het kader van een al 25 jaar durend onderzoeksproject een fotobioreactor naar het ISS om de werking van spiruline te testen. Het project zal cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die gedurende verschillende weken aan gewichtloosheid en kosmische straling wordt blootgesteld.

Het toestel vliegt mee met een onbemande Dragon-capsule. Een Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX moet deze ruimtecargo naar het ISS slingeren.

Maar de lancering is verdaagd, zegt Leys, eraan toevoegend niet precies de reden te weten.

Gezaghebbende Amerikaanse websites meldden dat de lancering ten vroegste op 8 december, dan wellicht omstreeks 10.20 uur, zou doorgaan. De raket vertrekt op een lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida dat in september vorig jaar ernstig beschadigd is geraakt toen een Falcon-9 tijdens een oefening ontplofte.

SpaceX heeft ook nog geen nieuwe lanceerdatum voor de Falcon-0 met de geheimzinnige Zuma van de Amerikaanse overheid. De start was voor 15 november voorzien, maar uitgesteld vanwege een mogelijke technische anomalie. (belga)