Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

The Exploded View Beyond Building: demowoning op Kamp C toont biogebaseerd wonen in de praktijk

Kamp C stunt opnieuw met The Exploded View Beyond Building. Van april tot en met oktober 2023 pakt het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw uit met The Exploded View Beyond Building. In deze demowoning op ware grootte worden meer dan 100 voorbeelden van circulair en biogebaseerd bouwen en wonen in de praktijk gebracht. Het is voor het eerst dat deze tentoonstelling in België te zien is.

Kamp C kwam eerder al in het nieuws door in Westerlo als eerste in Europa een huis van twee verdiepingen uit een 3D-betonprinter te laten rollen en het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux op te trekken. Nu pakt het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw samen met 16 lokale partners uit met The Exploded View Beyond Building.

Deze levensgrote demowoning, ontwikkeld door Biobased Creations, toont meer dan 100 circulaire en biogebaseerde materialen, methodes en verhalen. Zo zie je bijvoorbeeld hoe bermgras kan dienen om een dak te isoleren of een keukenblad gemaakt kan worden van veenbespitten.

De vele tientallen natuurlijke en/of circulaire materialen tonen aan dat duurzaam (ver)bouwen niet alleen een meerwaarde is op het vlak van milieu-impact maar ook winst oplevert op het vlak van technische prestaties, esthetiek, comfort, gezondheid, werkgelegenheid, enzovoort.

Biobased Creations vindt zijn bouwstoffen niet alleen in voedsel, zeewier, water en gebouwen, maar ook in onze eigen leefomgeving. Vaak gaat het om biogebaseerde materialen die al bestaan, maar op een bouwwerf nieuw  potentieel kunnen opleveren.

Biogebaseerd bouwen levert zo een bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio,” stelt de Antwerpse gedeputeerde voor Economie en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “Zelfs voor de agrarische sector liggen hier nieuwe kansen. Land- en tuinbouwers kunnen leverancier van bouwmaterialen worden door reststromen te valoriseren of gewassen te telen die als grondstof kunnen dienen. Een bijkomend voordeel is dat biogebaseerde bouwmaterialen CO² opslaan, en ook daar kan een verdienmodel inzitten.”

De demowoning, die eerder in Nederland te zien was, krijgt bij Kamp C een Belgische invulling in samenwerking met een reeks lokale partners. “Zij kregen de kans om inhoudelijk een bijdrage te leveren aan het programma dat we uitwerken of om mee te werken aan de integratie van lokale biogebaseerde materialen”, stelt Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke. “Zo staat de Lierse bio-ecologische houtbouwer SIDATI in voor de opbouw en demontage op onze locatie. Zij werken daarvoor samen met de Nederlandse aannemer Caspar De Haan, die het paviljoen reeds twee keer monteerde en demonteerde. Daardoor is kennisdeling over de circulaire constructie alvast gegarandeerd .”

Verschillende materiaalpartners krijgen een fysieke plaats in het paviljoen. Zo zijn er onder meer producten te zien van Acoustix, Isohemp, Arte Constructo, Wienerberger, Buurman, Bio-Home, Woodinc, Muurtuin en Eurabo.

Kamp C werkt voor The Exploded View Beyond Building ook nauw samen met Colruyt Group en Design Museum Gent. Colruyt Group wil als organisatie een positieve impact teweeg te brengen op ecologisch en sociaal vlak. In het Vakcentrum Duurzame Bouwmaterialen onderzoeken ze per materiaalsoort en per toepassing verschillende paden om de milieu-impact ervan te verbeteren. Tegelijkertijd onderzoekt het R&D&I Food Team hoe men biogebaseerde reststromen hoogwaardig kan inzetten. The Exploded View Beyond Building stimuleert een overkoepelende werking voor beide teams. Dit project geeft hen de kans om innovatieve connecties te zoeken. Samen met Design Museum Gent wordt onderzocht hoe designers aan de slag kunnen gaan met bepaalde biogebaseerde reststromen om tot innovatieve bouwtoepassingen te komen.

Design Museum Gent start binnenkomt met de bouw van de nieuwe vleugel DING (Design in Gent). Het museum wil de architectuur en de identiteit van DING versterken met ontwerpopdrachten voor het interieur die worden uitbesteed aan Belgische ontwerpers, met extra aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en nieuwe biobased materialen. 

Met deze ontwerpopdrachten wil het museum nieuwe samenwerkingsverbanden laten ontstaan tussen designers en andere (lokale) ondernemers. Design Museum Gent presenteert in de demowoning in Westerlo circulaire en biogebaseerde designtrajecten die later een toepassing krijgen in de toekomstige vleugel DING. Deelnemende ontwerpers zijn Onbetaalbaar x Orineo x The New Makers x Biobased Creations, Studio Plastique, Circular Matters x Biobased Creations, Pauline Esparon en BC Materials.

Van 4 april tot eind oktober kan iedereen op afspraak een gegidst bezoek brengen aan de tentoonstelling, die voor het eerst in ons land te zien zal zijn. Reserveren voor The Exploded View Beyond Building gebeurt via de website van Kamp C ( www.kampc.be/explodedview ). 

“We willen een duurzaam effect generen dat verder gaat dan louter inspireren,” besluit gedeputeerde Helsen. “Het verhaal van The Exploded View Beyond Building eindigt voor ons niet in oktober. We hebben rond deze demowoning een specifiek aanbod ontwikkeld aannemers, architecten, techniekers, materiaalproducenten, leveranciers, landbouwers en andere professionals. Ook grote bouwheren, openbare besturen en kennis- en opleidingscentra kunnen daarop aansluiten. Kamp C wil hen samen met de partners begeleiden om daarna effectief de stap naar de praktijk te zetten.”

PRAKTISCHE INFO

Van april tot november op Kamp C, Britselaan 20 in Westerlo (routebeschrijving).

Alle informatie, zowel voor particuliere als professionele bezoekers, vind je op de website van Kamp C: www.kampc.be.

Deel dit artikel