De Phoebus Foundation, beheerder van de kunstcollectie van Fernand & Karine Huts, is met deze Blind Date-tentoonstelling niet aan haar proefstuk toe.

Na 'Voor God en geld' (2016), Oer (2017), Vossen (2018) en Pikant (2019) pakt ze nu in Antwerpen uit met een overzichtstentoonstelling van de portret-kunst vanaf de middeleeuwen (15e eeuw) tot in vroegmoderne tijd (19e eeuw).

Op maar liefst 4 locaties in Antwerpen kan je tot 31 december kennis maken met alle facetten van de portretschilder-kunst van "selfie" tot groepsportret.

©Willy Ysewijn, persfotograaf

Fernand Huts lichtte op de persconferentie toe dat het concept ontstond in de hoofden van de dames Katharina Van Cauteren, hoofd van de Phoebus Foundation en Hildegard Van de Velde, conservator van het Snijders & Rockoxhuis.  

De scenografie met o.a. de creatie van papieren mannequins is van de hand van Couturier Walter Van Beirendonck en geeft de tentoonstelling extra dimensie', aldus Fernand Huts.

'Ongekende levendige ontmoeting'

'Het werd geen saaie expositie, maar een ongekende levendige ontmoeting met werken van oude meesters zoals Quinten Massijs, Jan van Hemessen, Frans Floris, Rubens en Van Dyck.

Katharina Van Cauteren, schetste het historische verhaal achter de portretkunst in Vlaanderen.

©Willy Ysewijn, persfotograaf

De gegoede klasse liet zich graag portretteren enerzijds om zichzelf te kunnen bewonderen en anderzijds om hun maatschappelijk positie, rijkdom en weelde te kunnen etaleren.

Naast de kleding vertellen de accessoires waarmee ze poseerden zoveel meer over hun levens, wie ze waren of wilden zijn.

Wie goed kijkt vindt tal van hints over hun leven. Ga op blind date met elk portret en ontdek hun leven.

In de historische patriciërswoning Snijders & Rockox-huis vind je portretten van Rockox zelf en van zijn tijdgenoten. Societyfiguren, deftige dames en hoogwaardigheidsbekleders, maar ook keukenmeiden en cafégangers.

De Keizerskapel is de perfecte setting voor de ernstigere middeleeuwse religieus geïnspireerde portretten.

Votief portretten van volwassen geklede kinderen, geschonken door hun ouders aan de kerk kan je bewonderen in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

De monumentale werken van Frans Snijders werden met behulp van een enorme kraan binnen gehaald in het Museum Vleeshuis. De schilderijen illustreren het thema mode, lekker eten en drinken.

Meer info en tickets: www.blinddate.vlaanderen - (gesloten van 14/3 tot 4/4/2020).

©Willy Ysewijn, persfotograaf / Nnieuws.