Op zaterdag 23 april opent de Geelse mondiale raad haar tentoonstelling ‘Dimpna gaat mondiaal’ in de recent gerestaureerde Kapel van Elsum. 

Dit wordt een moment van bezinning, een aanklacht tegen oorlog en geweld, en solidariteit met alle vluchtelingen - in het bijzonder tegen het brutale oorlogsgeweld in Oekraïne.

Deze expo van de mondiale raad toont hun projecten en werken rond de thema's vluchten en gezondheid. Je kunt er enkele bijzondere kunstwerken  bekijken rond het thema vluchten, een kleurrijke compositie gemaakt door asielzoekers die de voorbije maanden in Geel verbleven en een houtsnijwerk van Jozef Demaeyer.

De tentoonstelling in de Kapel van Elsum is vrij te bezoeken tijdens de weekends vanaf 23 april tot  26 juni – telkens op zaterdag en zondag van 13.30 tot 18 uur.

Geelse mondiale raad geïnspireerd door Dimpna

De Geelse mondiale raad is de adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en solidariteit. Alle organisaties die solidaire initiatieven met het Zuiden organiseren en zich mee inzetten voor de gezamenlijke initiatieven rond mondiale solidariteit binnen de stad, hebben een plaats in de mondiale raad.

De mondiale raad is geïnspireerd door het verhaal van Dimpna. Dimpna is de patroonheilige van de geesteszieken, die al eeuwen welkom zijn in Geelse gezinnen.

Dimpna was zelf een vluchtelinge.

Na haar dood werd ze een heilige ter genezing van allerlei ziekten. Zo vormt ze de inspiratiebron voor barmhartigheid en medeleven met alle mensen die uitgestoten worden door geweld, oorlog, verdrukking en discriminatie.