U bent hier

EXPO Middle Gate Geel '13 - curator Jan Hoet, vanaf 29 september in de Halle

Geel
26.08.2013 - 22.16u
Door: Hans Van Donderen

Met de tentoonstelling Middle Gate Geel ’13 onderzoekt curator Jan Hoet de complexe en veelgelaagde relatie tussen mythe, psychiatrie en kunst. Niet zozeer de verschillen staan daarbij centraal, als wel openingen en dus affiniteiten, gemeenplaatsen en parallellen tussen deze drie fenomenen.

De stad Geel, van oudsher bekend voor haar vooruitstrevende psychiatrische zorgverlening en gezinsverpleging, geeft door haar historische en huidige context een extra dimensie aan de tentoonstelling. De wisselwerking tussen de stad Geel en de tentoonstelling zal dan ook intens voelbaar en zichtbaar zijn.

Op 29 september 2013 opent Jan Hoet zijn nieuwe tentoonstelling Middle Gate Geel ’13.

Middle Gate Geel ’13 concentreert zich op drie grote categorieën: mythe, psychiatrie en kunst. Meer specifiek wil ze de wisselwerking en wederzijdse beïnvloeding onderzoeken tussen mythische of magisch-religieuze kunst, outsiderkunst en kunst als kunst. Daarbij staan niet zozeer de onderlinge verschillen centraal, als wel de openingen en dus verbindingen, affiniteiten en parallellen tussen deze drie fenomenen. De tentoonstelling wilt meer doen dan het louter ‘samenbrengen’ van kunstwerken die verband houden met de drie hoofdfenomeen. Ze wilt geen pasklare antwoorden naar voren schuiven, maar datgene wat we dachten te weten en te begrijpen wilt ze juist ontregelen en verstoren. Door mythe, psychiatrie en kunst met elkaar in relatie te brengen, tracht de tentoonstelling een mentale ruimte te creëren waarbinnen inzichten kunnen ontstaan over de veronderstelling van wat kunst is, of zou kunnen zijn.

Middle Gate Geel’13 is zeker niet de eerste tentoonstelling die inzoomt op de relatie tussen psychiatrie, mythe en kunst, maar door haar  intrinsieke relatie met de stad Geel en haar traditie van de gezinsverpleging krijgt de tentoonstelling een unieke en rijke dimensie.

Sinds de dertiende eeuw worden in Geel psychiatrische patiënten van het Openbaar Psychiatrische Zorgcentrum (OPZ) in ‘pleeggezinnen’ opgevangen. Door deze integratie worden de patiënten niet afgesloten van de maatschappij, maar kunnen ze deelnemen aan het dagelijkse leven van een gezin en dat van een stad. De Geelse gezinsverpleging neemt in het verhaal van de zorg voor geesteszieken een bijzondere plaats in. Dat psychiatrische patiënten geïntegreerd worden in een gezin, werd lange tijd door velen als controversieel beschouwd. Vandaag is de gezinsverpleging uitgegroeid tot een monument (in de psychiatrie spreekt men nu meer van rehabilitatie): het is een aanpak die intussen wereldwijd interesse heeft gewekt, zelfs Michel Foucault heeft hierover geschreven. De gezinsverpleging wordt als een succesvol model beschouwt met een bijzondere ethische waarde.

De dialoog en gemeenplaats tussen patiënten en niet-patiënten is onmiskenbaar in de stad Geel. Middle Gate Geel’13 maakt dan ook ten volle gebruik van deze context en beoogt ook zelf deze dialoog verder te zetten en te intensifiëren.

Middle Gate Geel ’13 toont nieuw werk van: Michaël Borremans, Ellen Brusselmans, Jacques Charlier, Vaast Colson, Peter De Cuppere, Ronny Delrue, Kati Heck, Stanislas Lahaut, Anna Lange, Sophie Langhor, Kris Martin, Chris Newman, Aimé Ntakaischa, Guy Rombouts, Maria Roosen, Rob Scholte, Pascal-Marthine Tayou, Stefaan Van Akoleyen en Kati Heck.

Daarnaast zal er werk te zien zijn van onder meer: Aghata Snow, Andreas Hoger, Shiraga Kazuo, David Hamons, Bruce Nauman, Mike Kelley, Andreas Slominski, Phillip Vandenberg, Pablo Picasso, Paul Klee, Jan Fabre, Francis Picabia, David Hammons, Liu Wei, Henry Heerup, Aaron Van Erp, Thierry De Cordier, Georg Dokoupil, Wim Delvoye, Anna Boghiguian, Fred Bervoets, Pieter De Clercq, Tatjana Gerhard, Sophie Langohr, Pascale-Marthine Tayou, Matthieu Ronsse, Joep Van Lieshout, Adolf Wölfli, André Roblillart, Friedrich Schröder-Sonnestern, Michaël Borremans, Antonio Brizzolari, Arnulf Rainer …

Bij de tentoonstelling wordt een catalogus (€ 14,95) uitgegeven.

 

Locaties:

 

de Halle, Markt 1 – 2440 Geel

 

St.-Dimpnakerk, St.-Dimpnaplein  – 2440 Geel

 

Gasthuismuseum, Gasthuisstraat 1 – 2440 Geel

Kunsthuis Yellow Art, Pas 204 – 2440 Geel

 

Openingsurenvan zondag 29 september tot en met zondag 22 december  Op vrijdag, zaterdag en zondag van 10u tot 17u.


imageMeer nieuws

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Kempen regio | Neteland 26.11.2021 - 19.19u reading time3min

3 Amateur B

HBBC afgelastingen door covid

Herentals 26.11.2021 - 18.44u

Al 1 geval van zorgwekkende nieuwe coronavariant in ons land

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.11.2021 - 16.24u

Sciensano : 'Impact van COVID-19-vaccins in België'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 14.59u

Natuurpunt Vorselaar : boomplantactie Lovenhoek zaterdag

Neteland | Vorselaar 26.11.2021 - 14.19u

Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"

 Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 11.52u

Olense kerststallentocht afgelast

Olen 26.11.2021 - 10.45u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto