Irina Vintu is een muldisciplinair kunstenaar. Ze werkt met verschillende media en experimenteert met technieken en kunstvormen. Zij maakt vooral portretten, maar ondertussen vond ze haar passie voor de abstracte kunst. Haar verfijnde stijl maakt haar abstracte schilderijen zo typisch.

Het ene portret geeft een gevoel van verslagen onschuld, het andere lijkt opvallend duister. Haar omgeving en achtergrond, inclusief alle culturele en sociale aspecten, zijn de inspiratiebron van haar creatie.

Irina Vintu woont in Morkhoven. Deze jonge kunstenares is afkomstig uit Moldavië en het is de eerste keer dat zij tentoonstelt in België.

Irina Vintu (29) en haar man Constantin alias Costa (29) hebben zes jaar geleden Moldavië verlaten en zich in Morkhoven gevestigd.

“Irina is nogal introvert, zoals veel kunstenaars. Het kost haar wat meer moeite om contacten te leggen en jullie moeilijke taal te leren”, legt Costa uit. “Irina is in Moldavië afgestudeerd als interieurontwerpster, ik heb er rechten gestudeerd.

"Ook van mij heeft ze een portret gemaakt”, wijst Costa enthousiast. “Daarvoor had ik Irina uitgedaagd en welgeteld twintig minuten gegeven. Ik vind het resultaat alvast fantastisch. We zijn heel blij dat Irina eens met haar werken naar buiten kan komen. Aanvankelijk wilden we zelf een ruimte huren.

Allebei droomden we ervan om in Europa te kunnen wonen. Na onze studies zijn we naar België gekomen, uit vrije wil en ook omdat mijn zus vlak bij in Meerhout woont. Nu genieten we heel erg van jullie land en mensen.”

Irina Vintu vertelt dat ze voor een portret vaak een week uittrekt. “Ik schilder niet de hele dag. Ik moet in de juiste stemming zijn”, aldus de schilderes. Ze gelooft dat kunst niet kan ontspruiten uit negatieve emoties of een drukke omgeving.

De tentoonstelling werd officieel geopend door schepen van cultuur Jan Michielsen. 

De tentoonstelling loopt van zaterdag 22 februari tot zondag 15 maart (elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00u).