Roger Raveel werd geboren op 15 juli 1921 en overleed op 30 januari 2013. In zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie staat sinds 1999 het Roger Raveelmuseum. Hier wordt de grootste verzameling werken van de kunstenaar bewaard en getoond. Naast de permanente verzameling, opgesteld in een door architect Stéphane Beel ontworpen gebouw, toont het museum afwisselend tijdelijke tentoonstellingen waarin Raveels werk in dialoog en confrontatie gaat met dat van andere kunstenaars.

Tijdens deze tentoonstelling zullen vooral schilderijen, tekeningen en objecten uit de jaren 1940–1960 getoond worden. De volstrekt unieke beeldtaal van Raveel, waarvoor men halfweg de jaren 1960 de term ‘Nieuwe Visie’ bedacht, is tot volle ontwikkeling gekomen in de jaren vijftig. Het typische gebruik van onvermengde kleuren en het moeiteloos combineren van figuratie en abstractie zijn kenmerkend voor Raveels schilderkunst. Ook zijn bij Raveel het tekenen en het schilderen sterk met elkaar verweven. Grafische en picturale kenmerken lopen door elkaar. Een tekening van Raveel is bijna altijd een ingehouden schilderij. “Als tekenaar is Raveel een schilder die vast.” schreef dichter Roland Jooris. Objecten en installaties zijn evenzeer ruimtelijke schilderijen.

Het tweedimensionale canvas ervoer Raveel altijd als een beperking. Hij wou “het schilderij laten uitvloeien in tijd en ruimte”. Het integreren van objecten en spiegels in de schilderijen was een middel om dat doel te bereiken. Bezoeken met een gids worden georganiseerd in samenwerking met Dienst voor Toerisme. Een gidsbeurt van c.a. twee uur kost € 50. Een gids neemt max. 15 personen op sleeptouw. De prijs van de gidsbeurt is exclusief de toegang tot de tentoonsteling.

De toegangsprijs (€ 1) wordt afgerekend aan de balie van de Halle. Voor info en reservaties m.b.t. gidsbeurten: T: +32(0)14 56 63 80