Het Steen in Antwerpen vormt de komende drie maanden het decor van een tentoonstelling die de geschiedenis vertelt van het iconische Prince Fourré-koekje van De Beukelaer (nu LU Herentals, onderdeel van Mondelez International).

Het is dit jaar 90 jaar geleden dat de Prince-koeken in hun huidige vorm - twee ronde koekjes met vanille of chocolade ertussenin - het levenslicht zagen. Het productieproces en de marketing ondergingen in die tijd wel grondige veranderingen.

De expo is een initiatief van de vzw Antwerpen Koekenstad met steun van Mondelez en toont hoe de Prince-koeken in 1927 ontstonden in de nog erg ambachtelijke fabriek van De Beukelaer in de Kievitstraat, pal naast de Zoo waar nu het Kievitplein ligt. Het ging om een variant van een bestaand enkelvoudig koekje dat al sinds eind 19e eeuw gemaakt werd.

"Het veroverde al snel een groot deel van de markt en is tot op vandaag een van de topproducten van LU", zegt Piet de Lombaerde van Antwerpen Koekenstad. "We vonden de negentigste verjaardag een passend moment voor een eerbetoon. Volgend jaar hopen we iets gelijkaardig te kunnen doen rond de gezouten TUC-koekjes."

Het bekende Prince-figuurtje op de verpakking kwam er pas in 1947 bij en kreeg al verschillende updates. Ook de verpakking zelf veranderde, onder meer om ze handiger in supermarkten te kunnen stallen, en gaandeweg moesten er reclamecampagnes uitgedokterd worden om opkomende concurrenten af te houden.

De fabriek verhuisde dan weer in 1963 naar Herentals, waar vandaag maar liefst 9.000 Prince Fourré-koeken per minuut van de band rollen, bestemd voor binnen- en buitenland. Elk van die elementen komt aan bod in de expo, die nog tot 30 juni van woensdag tot zondag gratis te bezoeken is op de bovenverdieping van Het Steen.  Foto's NNieuws archief / LU.