Een gespecialiseerde firma voert in de week van 5 juli bijkomende bodemonderzoeken uit op de locatie van het toekomstige bergbezinkingsbekken langs de Gompelbaan Mol.

Dit onderzoek geeft verder uitsluitsel over het al dan niet aanwezig zijn van asbest in de ondergrond. Het onderzoek gebeurt met specifieke veiligheidsmaatregelen. Voor omwonenden en passanten is er geen enkel risico.

Tijdens de voorbereidende werken voor de bouw van het bergbezinkingsbekken werden op het perceel kleine asbeststukjes aangetroffen, mogelijk afkomstig van vroegere gebouwen die inmiddels zijn afgebroken.

Om absoluut zeker te zijn dat asbestmaterialen niet in grote hoeveelheden in de ondergrond aanwezig zijn, worden uit voorzorg bijkomende onderzoeken uitgevoerd.

Het resultaat van dit onderzoek bepaalt op welke manier de verdere graafwerken voor het bergbezinkingsbekken moeten verlopen én wat er moet gebeuren met de af te voeren grond.

Bergbezinkingsbekken?

De aanleg van een ondergronds bergbezinkingsbekken vormt het sluitstuk van de rioleringswerken die momenteel in Ginderbuiten worden uitgevoerd in opdracht van Aquafin. Dit ondergrondse bekken komt naast de Gompelbaan, in de vrijgemaakte zone naast de werkbarakken van Rozenberg Lichtstoet.

Het bergbezinkingsbekken moet voorkomen dat het huishoudelijk afvalwater van ongeveer 4.400 inwoners van Ginderbuiten en Gompel (deels) bij hevige regenval nog in de Scheppelijke Nete belandt.