Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze produceren zuurstof en halen CO2 uit de lucht. Ze beschermen ons tegen droogte, overstromingen, dragen bij tot de biodiversiteit en bevorderen ons geluksgevoel.

'Vanwege van het belang van bomen, ondertekende het gemeentebestuur van Kasterlee in 2019 het bomencharter met als doel om tegen 2025 maar liefst 24.600 extra bomen aan te planten op het grondgebied.

Niet enkel bomen op het openbaar domein tellen mee, maar ook nieuwe bomen op privéterreinen.

In kader van dit charter engageert Kasterlee zich om actief mee te werken aan het bosuitbreidingsplan van Vlaanderen. Dit heeft als doel om 4.000 ha nieuw bos te creëren tegen 2024.

Rob Guns, schepen voor duurzaamheid en bosbeheer is enthousiast: "De teller staat momenteel op 18.515 nieuw aangeplante bomen. 500 hiervan kregen een plaats op een gemeentelijk perceel in Huyskens, gelegen in deelgemeente Lichtaart.

In samenwerking met vzw Bosgroep Kempen Noord gaan we ook bij andere eigenaars op zoek naar potentieel te bebossen percelen.

Het gaat enkel om percelen die volledig gelegen zijn in natuurgebied."

Eigenaars van de percelen die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen hierover een brief.

Heeft de eigenaar interesse, dan kan een subsidie voor bebossing aanvraagt worden. Vzw Bosgroep Kempen Noord kan een handje toesteken om deze subsidies aan te vragen.

Samen gaan we voor meer bos in Kasterlee.'