U bent hier

Extra drukke zomer verwacht voor het terugkommoment beginnende bestuurders

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
30.06.2021 - 10.44u
Door: Herman Gezelle

Het zal deze zomer extra druk zijn bij de erkende instellingen van het terugkommoment dat beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B.

Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, roept beginnende bestuurders dan ook op om zich tijdig in te schrijven.

"Door de strengere coronamaatregelen hebben de erkende instellingen voor het verplichte terugkommoment in 2020 en 2021 enkele maanden de deuren gesloten. Heel wat beginnende bestuurders hebben daarom extra tijd gekregen tot 30 september van dit jaar.

Momenteel merken we echter dat mensen wachten om een afspraak te maken voor hun verplichte terugkommoment. Ik vraag daarom aan iedereen om niet te talmen en zich tijdig in te schrijven. Zo vermijd je een toeslag en mogelijke boetes."

Uitstelgedrag zorgt voor drukte

Het terugkommoment is een verplichte extra opleiding die beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B.

Door de tijdelijke sluiting omwille van corona is er al enkele maanden een inhaalbeweging bezig bij de erkende instellingen van het terugkommoment.

"Maar die loopt niet zo snel als verhoopt", zegt Vlaams minister Lydia Peeters. "In totaal dienen er nog zeker 21.839 beginnende bestuurders het terugkommoment te volgen in de periode juni – eind september.

Veel mensen wachten blijkbaar tot het allerlaatste moment om zich in te schrijven. Door dat uitstelgedrag zal het de komende maanden extra druk zijn. Ik wil daarom iedereen oproepen om niet tot het laatste moment te wachten."

Terugkommoment: extra leermoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van vier uur met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal jonge bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen.

Bij 1 op 5 ongevallen is een jonge chauffeur betrokken.

Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over o.a. verkeersattitude. Beginnende bestuurders kunnen het terugkommoment vandaag volgen bij 24 erkende instellingen op 27 verschillende locaties, verspreid over heel Vlaanderen. De kostprijs bedraagt 103 euro.

Controleer je termijn via Mijn Burgerprofiel

"Het eigen terugkommoment binnen de voorziene termijn plannen is de verantwoordelijkheid van elke beginnende bestuurders", zegt Lydia Peeters.

"Om beginnende bestuurders daarbij te helpen, krijgen ze niet alleen een herinneringsbrief in de bus. Ze kunnen ook hun termijn raadplegen via Mijn Burgerprofiel, de online profielpagina met je persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn."

Je termijn wordt op www.burgerprofiel.be zichtbaar wanneer je je definitief rijbewijs ongeveer 5 maanden op zak hebt en je voldoet aan alle voorwaarden.

Wil je automatisch een mail krijgen wanneer je gegevens daar zichtbaar zijn? Dan kan je meldingen en updates inschakelen.

Inschrijven op zulke updates doe je via het uitklapmenu onder de eigen naam rechtsboven, of door meldingen in te schakelen (na inloggen zichtbaar onder het tabblad 'Meldingen').

Meer informatie over terugkommoment via:www.vlaanderen.be/nl/terugkommoment.   Foto rr/LP

imageMeer nieuws

HYC - Chiefs Leuven : 11-5 - herbekijk

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 17.10.2021 - 18.24u

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Kempen regio | Neteland 17.10.2021 - 17.57u

Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort een coronavaccin? Pfizer dient alvast aanvraag in

Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 17.10.2021 - 10.22u

Lierse Kempenzonen keert met nederlaag terug uit Virton : 2-1

Lier regio | Nationaal 16.10.2021 - 22.45u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 16.10.2021 - 22.39u

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.10.2021 - 17.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto